‘FIFA stemt over openbaarmaking WK-rapport’

Hoofdkwartier van de FIFA in Zürich. Het uitvoerend comité van de voetbalbond stemt naar verluidt binnenkort over de openbaarmaking van het rapport over de WK-toewijzingen.
Hoofdkwartier van de FIFA in Zürich. Het uitvoerend comité van de voetbalbond stemt naar verluidt binnenkort over de openbaarmaking van het rapport over de WK-toewijzingen. Foto EPA / Walter Bieri

Het hoogste orgaan van voetbalbond FIFA praat naar verluidt tijdens de volgende vergadering, volgende week in Marrakech, over de openbaarmaking van het veelbesproken rapport over de toewijzingen van WK’s. Het Duitse lid van het uitvoerende comité van de FIFA, Theo Zwanziger, heeft het onderwerp volgens persbureau dpa op de agenda gezet.

Het onderzoek van Amerikaanse jurist Michael Garcia werd uitgevoerd na ernstige verdenkingen van corruptie bij de toewijzing van WK’s aan Rusland en Qatar. Het 430 pagina’s tellende rapport van de FIFA is geheim gehouden wegens ‘juridische gevolgen’. Alleen een beknopte samenvatting van 42 pagina’s kwam naar buiten, waarin Rusland en Qatar werden vrijgepleit van corruptie. Over de samenvatting ontstond vervolgens een enorme rel omdat onderzoeker Garcia - die het rapport schreef - zich niet kon vinden in de samenvatting:

“Het rapport bevat meerdere incomplete en foute representaties van de feiten en conclusies die ik heb gepresenteerd in mijn eigen rapport.”

Voetbalbonden uit diverse landen, waaronder de KNVB uit Nederland, willen het volledige onderzoeksrapport inzien.