Feyenoord als groepswinnaar door na 3-0 overwinning op Luik

Jens Toornstra zette Feyenoord in de eerste helft op voorsprong. De ploeg won uiteindelijk met 3-0.
Jens Toornstra zette Feyenoord in de eerste helft op voorsprong. De ploeg won uiteindelijk met 3-0. Foto EPA / Olivier Hoslet

Feyenoord kan op Europees gebied met een goed gevoel de winter in. De Rotterdammers klopten Standard Luik in België in de laatste groepswedstrijd van de Europa League met 3-0. Het was niet alleen de eerste Europese uitoverwinning sinds oktober 2008, maar Feyenoord verzekerde zich ook meteen van de groepswinst. De ploeg is daardoor geplaatst bij de loting.

Beide ploegen begonnen niet in hun sterkste opstellingen. Waar Feyenoord al zeker was van overwintering, was Standard al uitgeschakeld. Coach Fred Rutten kon het zich daardoor permitteren Miquel Nelom en Karim El Ahmadi thuis te laten. Beide spelers stonden ‘op scherp’ wat betreft gele kaarten. Lucas Woudenberg mocht als linksback zijn debuut maken, terwijl ook Tonny Vilhena een basisplaats had.

Toornstra

Met name de Belgen had moeite elkaar te vinden. Feyenoord mocht op Sclessin naar hartenlust het spel maken en kwam verdedigend amper in de problemen. Na een kwartier kwamen de Rotterdammers dan ook verdiend op voorsprong en dat was te danken aan een handigheidje van Jens Toornstra. De middenvelder, die wederom op de rechtervleugel stond, verraste de Japanse doelman Eiji Kawashima door een vrije trap in één keer in de korte hoek te krullen: 0-1.

Feyenoord ging na die verkregen voorsprong niet achterover leunen. Standard kwam er weliswaar zo nu en dan uit, maar de Rotterdamse formatie bleef de gevaarlijkste ploeg. Lex Immers (kopbal over), Jean-Paul Boëtius (schot net naast) en Colin Kazim-Richards (twee keer op Kawashima) slaagden er echter niet in Feyenoord op een geruststellende voorsprong te zetten. Die kwam er na een uur alsnog. Kazim-Richards troefde de Luikse debutant Corentin Fiore af en schonk Boëtius de bal. Die verdubbelde met een intikker heel eenvoudig de voorsprong (0-2).

De Rotterdammers speelden het duel vervolgens volwassen uit. Elvis Manu maakte aan het einde van de wedstrijd nog 3-0 van. Tegenvaller was wel dat verdedigers Khalid Boulahrouz (al voor rust) en Terence Kongolo geblesseerd uitvielen. Zo kon ook Wessel Dammers nog zijn debuut voor Feyenoord maken. (ANP)