Excuses Sony-bestuurslid na racistische mails over Obama

Terwijl gisteren de eerste pijnlijke mailtjes gelekt werden na de Sony-hack hielpen president Obama en de first lady in Washington bij het sorteren van kerstcadeautjes voor minderbedeelde kinderen.
Terwijl gisteren de eerste pijnlijke mailtjes gelekt werden na de Sony-hack hielpen president Obama en de first lady in Washington bij het sorteren van kerstcadeautjes voor minderbedeelde kinderen. AFP / Chip Somodevilla

De geruchtmakende hack van Sony heeft een CEO van de filmtak van het bedrijf in grote verlegenheid gebracht. Gelekte mails laten zien hoe Amy Pascal mailde met filmproducer Scott Rudin over Barack Obama. Dit ontaardde in racistisch getinte opmerkingen, waarvoor beiden vandaag excuses maakten.

Bij de hack van twee weken geleden - de Sony-pocalypse, zoals deze hack gedoopt is – werden alle computers van de filmmaatschappij bevroren, bestanden verdwenen spontaan van de harde schijf, privégegevens van duizenden Sony-medewerkers lagen op straat. Films die niet nog niet in de bioscoop te zien waren, lekten uit naar illegale ruilnetwerken.

Django

Nu blijkt volgens BuzzFeed dat vicevoorzitter van de raad van bestuur Amy Pascal in een privémailwisseling aan Rudin vroeg wat ze aan Obama zou moeten vragen.

“Vraag hem of hij wat films wil financieren.”

Maar vanaf daar nam het gesprek een racistische toon aan. Sony-CEO Pascal:

“Ik vraag het me af. Zal ik hem vragen of hij DJANGO (Django Unchained, een gewelddadige film over slavernij, red.) leuk vond?”

De wisseling vervolgt met referenties aan films als 12 Years A Slave over slavernij, gemaakt door zwarte producenten en met zwarte acteurs. Sony heeft nog niet gereageerd op de nieuwe controverse. Gisteren bleek al dat in een andere mailwisseling tussen het duo de actrice Angelina Jolie door Rudin werd afgeserveerd als een “minimaal getalenteerd verwend nest”.

‘Niet wie ik ben’

Via Variety biedt de Sony-topman nu excuses aan voor de inhoud van de gelekte mails en bestempelt deze als “ongevoelig” en “misplaatst”.

“De inhoud geeft geen accurate weergave van wie ik ben. Hoewel dit een privéconversatie was die gestolen is, accepteer ik de volledige verantwoordelijkheid voor wat ik heb geschreven en bied ik mijn excuses aan, aan iedereen die zich beledigd voelt.”

Haastig

De vermogende filmproducer, die recentelijk onder meer meewerkte aan gerenommeerde titels als The Grand Budapest Hotel, The Social Network, There Will Be Blood en No Country for Old Men, zegt nu sorry. Hij spreekt van “privéberichten” tussen “vrienden en collega’s” die “haastig” en “ongevoelig” zijn geschreven zonder al te veel nadenken.

“Zelfs al zijn deze berichten grappig bedoeld kunnen ze als aanstootgevend worden ervaren, ook al was dat niet de bedoeling. Ik heb een aantal opmerkingen gemaakt die alleen maar als grapje bedoeld waren, maar achteraf beschouwd zijn ze feitelijk onnadenkend en ongevoelig geweest - helemaal niet grappig. Het spijt me en eenieder die ik hiermee heb beledigd bied ik mijn excuses aan.”

De hack bracht en brengt Sony in grote verlegenheid. Daarnaast lijdt het bedrijf een miljoenenschade. Onduidelijk is nog wie achter de hack zit. Forensisch experts die door Sony zijn ingehuurd zeiden deze week dat de aard van de cyberaanval “ongekend” is.