Dood van Palestijnse minister: Israëlisch geweld of hartaanval?

De Palestijnse minister Abu Ein kwam gisteren om bij een demonstratie. Geweld dreigt.

Bij een vreedzame demonstratie op de Westelijke Jordaanoever is gisteren de Palestijnse bewindsman Ziad Abu Ein om het leven gekomen. De Palestijnse autoriteiten houden Israël verantwoordelijk voor zijn dood. Israël spreekt van een hartaanval.

Op foto’s en filmpjes is te zien hoe Abu Ein, die verantwoordelijk was voor het Palestijnse verzet tegen illegale Israëlische nederzettingen en de afscheidingsmuur, bij zijn keel werd gegrepen door een agent. Even later zakte hij in elkaar. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis in Ramallah.

Gevreesd wordt dat Abu Eins begrafenis van vandaag, gevolgd door de altijd beladen vrijdag, aanleiding geven tot rellen. Gisteren bleef het relatief rustig op de Westelijke Jordaanoever.

Een prominent Fatah-lid zei dat de Palestijnse Autoriteit de veiligheidssamenwerking met Israël stopzet. Dit zou grote onrust teweeg kunnen brengen op de Westelijke Jordaanoever. Vooralsnog lijkt dit evenwel niet meer dan een dreigement. Zo spraken Israël en de Palestijnen gisteren nog af dat er een Israëlische lijkschouwer werd toegevoegd aan het Jordaanse team dat het stoffelijk overschot van Abu Ein onderzoekt.

De dood van Abu Ein volgt op een toch al onrustige periode in het Israëlisch-Palestijnse conflict. In de afgelopen maanden kwamen elf Joden om door Palestijnse terreuraanslagen. Internationaal werd er gisteren opgeroepen tot kalmte van beide kanten.

De Palestijnen zien de dood van Abu Ein als het zoveelste bewijs dat Israël vaak excessief geweld gebruikt tegen demonstranten. Zij werden gisteren in hun opvatting gesteund door buitenlandchef Mogherini van de Europese Unie, die de „berichten van excessieve uitvoering van geweld” door de Israëlische veiligheidstroepen „extreem zorgwekkend” noemde.

Abu Ein werd in 1982 in Israël veroordeeld tot levenslang wegens het doden van twee Israëlische jongens met een bom. Drie jaar later kwam hij weer vrij bij een gevangenenruil.