Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Het is weer tijd voor de miljonairsbeurs

Een combinatie van Disneyland en het dure, Britse warenhuis Harrods. Zo omschrijft Yves Gijrath, organisator van Masters of LXRY (voorheen Miljardair Fair), zijn evenement. De Telegraaf schrijft vandaag over de beurs in de Amsterdamse RAI.

Nu de vette jaren in de rijke kringen weer zijn aangebroken, gaat er dit weekend eindelijk weer flink wat geld worden uitgegeven. Gijrath: “De luxemarkt profiteert als eerste van economisch herstel, als mensen na een moeilijke periode geld laten rollen dan willen ze wel topkwaliteit.” Al zijn de tropenjaren waarin de beurs Pamela Anderson voor een paar minuten liet invliegen, nog steeds verleden tijd.

Wie geld heeft en het dit weekend op de miljonairsbeurs wil uitgeven; er is van alles te koop. Van een bubbelbadboot tot een diamant van een paar ton. Het duurste object van dit jaar is een eiland in de buurt van Vianen van 9 miljoen euro. En, zo schrijft de Telegraaf, wie vervolgens ook een helikopter nodig heeft om naar het eiland toe te vliegen, kan deze uiteraard ook op de beursvloer vinden.

‘Weinig draagvlak voor Piketty-tax’

Er is in ons land weinig draagvlak voor de Piketty-tax waarbij rijken meer belasting moeten betalen over hun vermogen, schrijft de Volkskrant vandaag. De conclusie komt van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat een enquête onder drieduizend Nederlanders uit alle lagen van de bevolking hield. Uit het SCP-onderzoek blijkt namelijk dat het merendeel van de Nederlanders minder moeite heeft met een verschil in rijkdom dan met verschil in inkomen.

“Piketty stelt dat vermogensongelijkheid sociale problemen creëert”, zegt SCP-onderzoeker Arjan Soede tegen de krant. “Uit onze enquête blijkt dat Nederlanders zich daar niet in herkennen. Dat betekent niet per definitie dat Piketty ongelijk heeft, maar in elk geval wel dat Nederlanders vermogensongelijkheid in verhouding met inkomensongelijkheid minder problematisch vinden dan hij.” Van de door het planbureau ondervraagde mensen vindt 75 procent dat de inkomensverschillen in ons land kleiner moeten. 70 procent meent hetzelfde over de vermogensverschillen.

Meest opvallend is het feit dat Nederlanders meer moeite hebben met de enorme inkomens die profvoetballers en soapsterren binnenslepen, dan met een vermogen dat is verkregen uit een erfenis. 73 procent meent namelijk dat rijkdom uit een erfenis prima is, terwijl slechts 29 procent hetzelfde vindt van profvoetballers.

    • Anke Meijer