De Vroedt volgt Boermans op bij Nationale Toneel

De 42-jarige Eric de Vroedt wordt per 2016 artistiek leider bij het Nationale Toneel in Den Haag en volgt in 2018 Theu Boermans op als artistiek directeur: „Ik richt me op nieuw Nederlands drama.”

Eric de Vroedt
Eric de Vroedt foto Walter herfst

„In het theater moet je beslissingen twee jaar van tevoren nemen”, zegt Theu Boermans, artistiek directeur van het Nationale Toneel. Daarom kondigt het Haags gezelschap nu al aan dat Boermans per seizoen 2018/2019 wordt opgevolgd door regisseur Eric de Vroedt.

De 42-jarige De Vroedt treedt in 2016 aan als artistiek leider bij het NT en wordt komend jaar al betrokken bij het schrijven van de plannen voor de nieuwe subsidieperiode 2017-2020.

De Vroedt geldt als één van de kroonprinsen van het Nederlands theater. Hij verwierf faam met zelfgeschreven stukken voor zijn gezelschap Mighty Society. Net als Boermans wordt De Vroedt regisserend directeur. Het NT sprak met meerdere kandidaten, maar regisseurs die bestuurlijke en artistieke taken willen en kunnen combineren zijn zeldzaam, aldus Boermans.

De Vroedt, Rotterdammer, voerde lange tijd „intensieve” gesprekken met het Ro Theater om daar artistiek leider te worden. Die strandden toen Johan Simons daar in beeld kwam. Toen het Nationale Toneel hem benaderde, vroeg hij zich in eerste instantie af: „Wat moet ik daar nou?” Maar, zegt hij: „Echte grote liefdes in het leven plan je niet. Die overkomen je.”

De Vroedt: „Gedurende de gesprekken, het nadenken en fantaseren, realiseerde ik me dat Den Haag het politiek machtscentrum van Nederland is. In dat opzicht is het een perfecte plek voor mijn politiek, geëngageerd, grootstedelijk theater. Den Haag heeft de Schilderswijk, waar de PVV en jihadisten demonstreren, en waar Syrië-gangers vandaan komen. Een spannende biotoop.”

Aantrekkelijk aan het Nationale Toneel is ook, zegt De Vroedt, dat het een echte nationale uitstraling heeft. „Het speelt in alle uithoeken van Nederland. Als je iets aan Nederland wilt vertellen, dan kan dat bij dit gezelschap.”

Het NT heeft de opdracht klassiek repertoire te spelen. De Vroedt: „Dat vind ik ook belangrijk, maar dat ga ik niet zelf doen. Boermans is daar bij uitstek de regisseur voor. Ik wil een toevoeging doen en dat is ook waar het NT mij voor heeft gevraagd. Ik richt me op nieuw Nederlands drama, zelf geschreven en van onze ervaren auteurs voor de grote zaal. Bij Toneelgroep Amsterdam ga ik dit seizoen nog een stuk van Tom Lanoye regisseren. Dat vind ik bijvoorbeeld een te gekke schrijver.”

    • Ron Rijghard