CIA-chef blijft erbij: martelingen hebben naar Bin Laden geleid

CIA-chef John Brennan meent nog steeds dat de ‘speciale technieken’ van de CIA hebben geleid tot de vondst en dood van Osama Bin Laden. Dat zei hij zojuist in een persconferentie waarin hij reageerde op het Senaatsrapport over de marteltechnieken van de geheime dienst.

CIA-chef John Brennan blijft erbij: marteltechnieken waren nodig om Bin Laden te vinden.
CIA-chef John Brennan blijft erbij: marteltechnieken waren nodig om Bin Laden te vinden. Foto EPA / Michael Reynolds

CIA-chef John Brennan meent nog steeds dat de ‘speciale technieken’ van de CIA hebben geleid tot de vondst en dood van Osama Bin Laden. Dat zei hij zojuist in een persconferentie waarin hij reageerde op het Senaatsrapport over de marteltechnieken van de geheime dienst.

Volgens het onderzoek van de Senaatscommissie had de CIA niet hoeven martelen om achter de verblijfsplaats van het brein achter de aanslagen op de Twin Towers te komen. Die informatie had de geheime dienst namelijk al. Brennan ontkende dat. Het hoofd van de Senaatscommissie, Dianne Feinstein, twitterde live mee met de persconferentie:

Twitter avatar SenFeinstein Sen Dianne Feinstein Study definitively proves EITs did not lead to bin Laden. Page 378. #ReadTheReport

Effectiviteit?

Volgens Brennan is in het algemeen niet te zeggen of de verhoortechnieken die de CIA gebruikte effectief waren.

“Ik heb al gezegd dat onze informatie erop wijst dat het vasthouden en ondervragen bruikbare informatie hebben opgeleverd die de Verenigde Staten heeft geholpen om aanslagen te voorkomen, terroristen op te pakken en levens te redden. Maar ik zal duidelijk zijn. We hebben niet geconcludeerd dat het gebruik van de “speciale verhoortechnieken” die informatie heeft opgeleverd. In mijn ogen is het verband tussen de oorzaak en het gevolg niet zo duidelijk te leggen.”

“Speciale technieken”

Brennan begon zijn persconferentie door te verwijzen naar de “gruweldaden van 9/11″. De medewerkers zouden er alles aan gedaan hebben om een herhaling hiervan te voorkomen. Zij waren de eerste die begonnen met vechten “en de eerste die stierven in de oorlog in Afghanistan”.

De CIA-chef erkende dat het “af en toe” misging bij de verhoortechnieken van zijn dienst. “Grenzen zijn overschreden.” Opvallend was dat Brennan de hele persconferentie niet sprak over “martelingen”. NRC-correspondent Guus Valk, die meeluisterde met de persconferentie, legt uit:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De “EIT’s” waar Brennan het steeds over heeft, slaat op Enhanced Interrogation Techniques. Vermijdt zo het woord marteling.

Uit het rapport bleek twee dagen geleden dat de CIA er brute “speciale technieken” op nahield: seksuele vernedering, waterboarding en valse executies. Anders dan de dienst beweerde greep de CIA vaak meteen naar de zwaarste verhoormethoden.

Lees verder op nrc.nl: Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport