Bonje met de baas? Práát erover

Beeld iStock

Ruzie met je baas kun je tot aan de rechter uitvechten, maar vaker wordt gekozen voor mediation.
Ieder jaar vinden er zo’n tweeëntwintigduizend werkgerelateerde mediations plaats. En dat aantal zal waarschijnlijk toenemen.

Aanstaande maandag vergadert de Tweede Kamer over een initiatiefwet waarin staat dat mediators een vaste plek moeten krijgen binnen het burgerlijk en bestuurlijk recht. Volgens het wetsvoorstel krijgen mediators beroepsgeheim en de mogelijkheid om direct naar de rechter te stappen, bijvoorbeeld om een geschil voor te leggen. Advocaten zouden verplicht moeten worden mediation te overwegen vóórdat ze naar de rechter stappen.

Begrip voor elkaar

Jan Plevier is mediator, en ziet dat conflicten op het werk in de meeste gevallen niet over zaken gaan, “maar over menselijke verhoudingen en slechte communicatie”. Geheimhouding is een belangrijke vereiste bij mediation. Een andere voorwaarde is vrijwillige deelname. Mensen moeten bereid zijn om kritisch naar zichzelf te kijken en te luisteren naar de ander. Aan het begin van het eerste gesprek is dat vaak moeilijk. Plevier geeft dan ruim baan aan verwijten. En ja, dan wordt er ook weleens met voorwerpen gesmeten. Gaandeweg zakt de emotie en is er aandacht voor de oplossing van het probleem. Plevier: “Het doel van mediation is om begrip te krijgen voor elkaar.”

“In 80 procent van alle mediations wordt er een oplossing gevonden en een jaar na de mediation kijkt 65 procent van de deelnemers er nog steeds tevreden op terug”, weet directeur van de Mediatorsfederatie Daan de Snoo.

“Een gerechtelijke procedure werkt polariserend, terwijl je tijdens mediation gedwongen wordt om je in iemand te verplaatsen”, vertelt Frans Scheefhals. Als hoofd Juridische zaken van Mediq heeft hij al meerdere keren gebruikgemaakt van mediation. “Zelfs als het gaat om een zogenoemd exit-gesprek is het prettig dat je elkaar daarna nog gewoon in de ogen kunt kijken.” Bovendien is zijn bedrijf met mediation vaak goedkoper uit. Een mediation duurt gemiddeld 6 tot 8 uur á 150 tot 250 euro per uur.

Liever zit alleen de ander fout

“Als je ruzie hebt, is het gemakkelijker om naar een advocaat te gaan dan naar een mediator”, stelt Diederick Diercks. “Tijdens mediation moet je je inleven in de ander en dat betekent misschien wel dat je gaat twijfelen aan het beeld dat je van jezelf hebt. We denken liever dat alleen de ander fout zit, want een middenweg veroorzaakt cognitieve dissonantie in ons brein.”

Mediation kan veel voldoening geven. Laatst liep Diercks na een gesprek over een fiks conflict even de kamer uit. Toen hij terugkwam, waren de werkgever en de werknemer elkaar in de armen gevallen. “Ik realiseerde me wat een mooi vak we hebben.”

    • Adinda Akkermans