Blok, speen, kruk, commode; alles wordt gepoetst

Dat crèchekinderen vaker ziek zijn, is algemeen bekend. Kindergarden werkt hard om dat tegen te gaan.

Behalve baby Stijn liggen de meeste kinderen van kinderdagverblijf Kindergarden in Amsterdam te slapen. Hij speelt met blokken. En als hij klaar is met de blokken, worden ze schoongemaakt. Dat gebeurt met al het speelgoed, volgens een vast schema. Net als alle tafels en deurkrukken. „Als er iets heerst onder de kinderen, doen we dat zelfs drie keer per dag”, zegt vestigingsmanager Janne de Ruiter (29).

Er wordt niks aan het toeval overgelaten. Voor je naar binnen mag, is het voetenvegen en blauwwitte overschoenen aan. Daarna kun je het domein van Stijn en de andere 44 kinderen betreden. Op kleurrijke posters staat dat Naomi naar de peuters gaat en Boris 3 jaar is geworden.

Uit het promotieonderzoek van bioloog Remko Enserink (Universiteit Utrecht) blijkt dat Stijn, Naomi, Boris en alle andere crèchekinderen, vaker buikgriep krijgen dan kinderen die thuisblijven. Het is geen nieuwe informatie voor Nicole Krabbenborg, directeur van Kindergarden Nederland. „Waar veel kinderen samen zijn, worden er veel ziek.” Wel doen ze er alles aan om dat tegen te gaan.

Een grote ziekte-uitbraak hebben ze al tijden niet gehad, maar twee weken geleden werd de babygroep van leidster Esther Mühren (27) toch geveld door de buikgriep. De helft van de groep zat thuis. „Dat gebeurt altijd in de wintermaanden, dan gaat de weerstand achteruit”, weet Mühren.

Als het dan toch gebeurt, wordt alles gedesinfecteerd en kinderen die binnen anderhalf uur drie poepluiers hebben, worden naar huis gestuurd.

Huishoudelijke hulp Ellie Spaan (55) loopt in de centrale ruimte met een dweil. Er is een roulatiesysteem: gedurende de hele dag worden de ruimtes schoongemaakt waar op dat moment geen kinderen zijn. Spaan kookt ook voor de kinderen, gezond en biologisch. De kinderen leren hierdoor goed te eten en hun weerstand gaat omhoog. Vandaag staat quinoa op het menu.

Het is dus meer dan spelen met blokken, het gaat erom dat de kinderen algemeen bewustzijn meekrijgen. Zo wordt de kinderen ook geleerd om hun handen te wassen na een wc-bezoek. En daar wordt scherp op toegezien.

Om schoon te maken, worden papieren wegwerphanddoeken gebruikt. Verschonen doen de leidsters met weggooihandschoenen. En alle kinderen hebben een eigen speen, die na gebruik gereinigd wordt en in een bakje, met daarop de naam van het kind, belandt. Ook de commode wordt schoongehouden en het commodekussen wordt voor elk kind verschoond.

Hoewel de kinderen wat vaker ziek zijn, heeft de crèche juist veel voordelen, benadrukt Krabbenborg. „Kinderen ontwikkelen zich sociaal en emotioneel. Ze leren er veel.”

    • Bas Tooms