Assad drijft Syrïers in armen van jihadisten

Het Westen is te druk met IS en negeert Assads misdaden, aldus Rula Asad en Juliette Verhoeven.

Het Westen laat het Syrische volk en de mensenrechtenactivisten in de steek. De wreedheden en oorlog met IS krijgen alle aandacht terwijl de misdaden van het regime van Assad worden genegeerd.

Eén jaar geleden werden vier vooraanstaande Syrische mensenrechtenactivisten – Razan Zaitouneh, Samira al-Khalil, Wael Hamadeh en Nazem Hammadi – ontvoerd. Het lot van deze Douma4, genoemd naar hun plaats nabij Damascus, is ongewis. Sinds het uitbreken van de opstanden in Syrië in 2011 hebben ze systematisch de misstanden van alle strijdende partijen gedocumenteerd. Zij stonden voor de vreedzame revolutie, hoop en recht. Toen vorig jaar zomer ruim 1400 burgers omkwamen bij chemische aanvallen door het regime van Bashar al-Assad waagden deze activisten hun leven door op straat de gevolgen in kaart te brengen. Ze waren getuigen van de honderden doden, het grote leed en bezochten de medische hulpposten en begraafplaatsen.

Meer dan 60 mensenrechtenorganisaties wereldwijd riepen deze week op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van Douma4 en alle andere gedetineerde activisten die aan een vreedzame oplossing werken in Syrië. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten is het aantal burgerslachtoffers van de bombardementen van het Syrische regime alleen maar gestegen. De Westerse aandacht is echter gericht op IS, de internationale coalitie en de angst voor terugkerende jihadisten.

Assad is de lachende derde. Hij krijgt steun van Rusland en Iran. In november vielen er meer dan 1500 slachtoffers die amper de media haalden. Steeds meer Syriërs worden in de armen van IS en andere radicale groepen gedreven. Assad wordt neergezet als het minste erge van het kwaad en als mogelijke partner tegen IS. We erkennen te weinig het belang van de burgerinitiatieven en mensenrechtenactivisten voor vreedzame sociale veranderingen en om deel te nemen aan de opbouw van een nieuwe toekomst van hun eigen land.

    • Rula Asad
    • Juliette Verhoeven