Andrée van Es juryvoorzitter ECI Literatuurprijs 2015

Andrée van Es is komend jaar de voorzitter van de jury van de ECI Literatuurprijs 2015. Dat heeft het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie vandaag bekendgemaakt. De ECI Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs. Van Es was onder andere kamerlid voor de PSP, Directeur-Generaal bij het Ministerie van

Andrée van Es (Foto ANP / Koen van Weel)

Andrée van Es is komend jaar de voorzitter van de jury van de ECI Literatuurprijs 2015.

Dat heeft het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie vandaag bekendgemaakt.

De ECI Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs.

Van Es was onder andere kamerlid voor de PSP, Directeur-Generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en wethouder van Amsterdam. Sinds kort is zij voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie.

Van Es neemt het voorzitterschap over van  Job Cohen. Eerdere voorzitters van de AKO Literatuurprijs waren Patrick Janssens (2013), Jozias van Aartsen (2012) en Ernst Hirsch Ballin (2011).

Nieuw in de jury van de ECI Literatuurprijs 2015 zijn verder Wim Brands en  Sofie Gielis, recensent proza voor De Standaard der Letteren.

De jury bestaat verder uit de literair recensenten Karl van den Broeck, Daniëlle Serdijn en Joost de Vries. Zij hadden ook al zitting in de jury van 2014.

De jury kiest het beste boek uit de Nederlandstalige literaire boeken (fictie- en non-fictie) die verschenen zijn in de periode juli 2014 tot en met juni 2015. De winnaar van de ECI Literatuurprijs ontvangt een bedrag van € 50.000.

De AKO Literatuurprijs 2014 werd op 13 november 2014 toegekend aan  Stefan Hertmans voor zijn boek Oorlog en terpentijn.

    • Sebastiaan Kort