Economie

Altijd al drone-paparazzo willen worden? Binnenkort kan het (en goedkoop)

Foto YouTube

Zelf paparazzo spelen wordt binnenkort wel heel makkelijk. Nee, niet door ouderwets met een telelens in de bosjes te gaan liggen. Gewoon, met je eigen smartphone-gestuurde mini-drone met HD-camera. De Zano is ongeveer zo groot als je hand, kan met behulp van GPS zelfstandig in de lucht blijven hangen en moet iets meer dan 200 euro gaan kosten.

Wat is het?

Het apparaatje wordt ontwikkeld door het Britse Torquing, dat tot nu toe alleen voor politie en leger drones bouwde.

https://www.youtube.com/watch?v=hgkbhjXTbOE

Sinds kort richt het bedrijf zich ook op de consumentenmarkt, met als gevolg een geslaagde Kickstarter-campagne voor de Zano. De 125.000 pond (158.000 euro) die nodig was om de drone in productie te nemen, werd binnen een dag opgehaald. Inmiddels staat de teller op 670.000 pond en de inzameling loopt nog een volle maand. Duidelijk is in elk geval dat de Zano er komt. Met zijn 65 bij 65 millimeter en 55 gram is hij klein en licht. Ter vergelijking: een iPhone 5s weegt het dubbele.

Twitter avatar TORQUINGGROUP TORQUING GROUP WOW WOW WOW!!!! A huge thank you to all backers that have seen @FlyZANO hit 400% of its target. The next stretch goal is in sight!

De mini-drone zit propvol technologie en heeft onder meer een 5-megapixelcamera met beeldstabilisatie, een digitale microfoon, WiFi en een infraroodsensor om objecten mee te ontwijken. Hoogte en locatie bepalen doet de Zano met sonar, luchtdruksensoren en een speciale GPS-module. Die laatste stelt hem ook in staat zelfstandig in de lucht te blijven hangen en op commando naar je terug te vliegen. Hoe je hem dat vertelt? Met een app op je iOS- of Android-telefoon. Heel lang houdt de drone het trouwens niet vol: de fabrikant belooft een accuduur van 10 tot 15 minuten.

https://www.youtube.com/watch?v=6_RFVDEMij8

Daar kun je dan wel stoere actiebeelden van jezelf mee schieten. Maar, afgaande op de bijbehorende promotiefilmpjes, ziet Torquing de Zano toch vooral als de ultieme manier om selfies, excuus ‘dronies’, mee te maken.

Leuk, maar mag dat wel in Nederland?

Dat hangt ervan af hoe en waarvoor je hem voor gebruikt. De politie onderscheidt twee typen dronebezitters: recreanten en professionals. Vlieg je er alleen voor je plezier mee, dan val je in de eerste categorie en is een vergunning niet nodig. Wel moet je tenminste 150 meter van mensenmassa’s, de bebouwde kom, havens, vliegvelden, spoorlijnen en verharde wegen wegblijven en mag je alleen overdag vliegen.

Wie professioneel met drones werkt, bijvoorbeeld om opnames voor een documentaire te maken, moet een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport en een ‘bedieningscertificaat‘ hebben. En nog altijd buiten de bebouwde kom blijven.

Zelf een Zano hebben? De eerste modellen moeten volgend jaar juni geleverd worden.