Alle vaartuigen waar we de ruimte mee zijn ingegaan - in één grafiek

De Sojoez. De Spaceshuttle. Het International Space Station. Een gebruiker van forumsite Reddit maakte een mooie infographic van alle lanceerraketten, vaartuigen en satellieten die ooit zijn gebruikt in de ruimtevaart.

De Sojoez. De Spaceshuttle. Het International Space Station. Heaney555, een gebruiker van forumsite Reddit, heeft een mooie infographic gemaakt van alle lanceerraketten, vaartuigen en satellieten die ooit zijn gebruikt in de ruimtevaart.

De vaartuigen zijn door Heaney555 allemaal op schaal en in volgorde wat betreft tijd in de infographic gezet. Opvallend is dat draagraket Saturn V (wiki), die werd gebruikt om de Apollomissie naar de maan te krijgen, relatief groot is. De raketten die nu nog worden gebruikt, zoals de Sojoez-FG waarmee André Kuipers naar het International Space Station werd geschoten, zijn de helft zo groot. De huidige raketten hoeven dan ook veel minder ver.

Klik op de afbeelding voor een versie waarop je kan inzoomen in een nieuw scherm:

Alleen het International Space Station, dat sinds 2000 rond de aarde cirkelt(klik voor prachtige livebeelden vanuit het station), is ongeveer even lang als de Saturn V. Het eerste ruimtestation van de Chinezen, de Tianggong 1 uit 2011, is daarnaast juist weer een dwerg:

Het ISS en de Tiangong-1. Screenshot