1 op de 9 banen weg bij SBM Offshore

Het door corruptieaffaires en lage olieprijzen geplaagde SBM Offshore ontslaat 1.200 man in de hoop het tij te keren.

SBM Offshore gaat het mes zetten in zichzelf. Het Nederlandse bedrijf schrapt 1.200 (van de ruim 10.500) banen en gaat het hoofdkantoor verplaatsen van Monaco naar Amsterdam. De ingrijpende reorganisatie is een reactie op zowel de nasleep van omkoopaffaires als de malaise in de oliemarkt.

SBM is marktleider op het gebied van drijvende productie- en opslagplatforms die worden gebruikt bij de oliewinning uit de diepe zee.

Het imago van SBM heeft ernstige schade opgelopen door een aantal omkoopaffaires die tussen 2007-2011 hebben plaatsgevonden. Ondanks een recente schikking van 240 miljoen dollar (194 miljoen euro) met het Openbaar Ministerie in Nederland, sleept de affaire zich in Brazilië nog voort.

In het Zuid-Amerikaanse land lopen nog minstens drie verschillende corruptie-onderzoeken waarbij SBM betrokken is. Het bedrijf mag daar op dit moment niet meedingen naar nieuwe orders.

Daarnaast heeft de lage olieprijs – vanochtend bedroeg deze nog geen 65 dollar per vat – directe gevolgen voor de hele olie-industrie. De grote oliemaatschappijen schorten projecten op in afwachting van betere prijzen.

Het aandeel SBM heeft door alle ontwikkelingen sinds 1 januari 2014 eenderde van zijn waarde verloren. Om kosten te besparen schrapt het bedrijf daarom 1.200 banen. Het gaat om 600 vaste banen, en 600 banen voor contractanten. Hiermee denkt de onderneming jaarlijks 40 miljoen dollar te besparen. De totale ontslagkosten worden beraamd op 25 miljoen dollar

SBM heeft regionale kantoren in Schiedam, Houston, Kuala Lumpur, Rio de Janeiro en Monaco, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. Hoe de ontslagronde precies zal uitpakken voor de verschillende vestigingen is nog onduidelijk. Wel is zeker dat overal banen verloren zullen gaan.

Het hoofdkantoor wordt verplaatst naar Amsterdam. Daar zullen vanaf de zomer van 2015 ongeveer 100 man aan het werk gaan. SBM is op zoek naar een locatie „ergens in de buurt van Schiphol”. Ondanks deze verhuizing zullen de kantoren in Schiedam en Monaco blijven bestaan als regionale centra.

    • Renée Postma