Werk je bij een bank? Dan verdwijnen je fiscale voordeeltjes

Foto ANP

Wie bij een bank werkt, krijgt meer financiële voordelen dan iemand die niet voor een financiële instelling werkt. De overheid gunt werknemers van banken rentevoordelen, waardoor zij netto meer overhouden van hun basissalaris.

Vanuit de Tweede Kamer is er al enige tijd druk om deze extraatjes aan te pakken, onder andere door de hypotheekkorting voor personeel aan banden te leggen. De kans is groot dat de Eerste Kamer dit voorstel volgende week goedkeurt.

ABN Amro legt nu alvast één van die voordelen aan banden: vanaf 1 januari verdwijnt de personeelskorting op nieuw af te sluiten hypotheken. ABN Amro is niet de eerste overigens. Onder andere ING en verzekeraars ASR en de Nationale Nederlanden gingen voor. En vandaag werd bekend dat ook De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten volgend jaar met werknemers de discussie starten over hun personeelskorting voor hypotheken, schrijft het FD. Drie vragen:

1. Wat houdt die regeling precies in?

Ruim de helft van de 23.000 ABN-medewerkers maakt gebruik van de korting. Zij krijgen korting op de rente die zij betalen voor hun hypotheek, die korting bedraagt eenderde van het markttarief. Dat markttarief varieert bij ABN – afhankelijk van het type lening– tussen de twee en vijf procent.

Gemiddelde hypotheekrente van een annuïteitenhypotheek met NHG, rente 10 jaar vast (de meest voorkomende hypotheekvorm)

2. Wat betekent dat voor het personeel?

Weinig, volgens woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd. “Voor bestaande medewerkers verandert er namelijk nog niks.” Zij houden hun recht op de hypotheekkorting, ook als ze verhuizen of hun rentevaste periode verlengen.

Maar dat gaat veranderen. Voor bestaande medewerkers die een hypotheek willen afsluiten, geldt volgend jaar nog een overgangsregeling. Daarna is dat voorbij, nieuwe medewerkers betalen dan hetzelfde tarief als klanten van de bank.

3. Waarom doet de bank dit juist nu?

Het lijkt erop dat banken anticiperen op de nieuwe wetgeving. De kans is groot dat werknemers van financiële instellingen vanwege vernieuwde wetgeving geen rentevoordeel meer mogen ontvangen. Van Maarschalkerweerd: “Deze beslissing is gebaseerd op een duidelijke roep om de voordelen voor onze medewerkers te matigen.”

    • Eva Gabeler