Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Bussemaker wil database met vrouwelijk talent voor bedrijfsleven

Beeld iStock

Het móét veel sneller, met die vrouwen in de bedrijfstop – en liefst op initiatief van de bedrijven zelf. Maar het schiet niet voldoende op, vindt minister Jet Bussemaker (OCenW, PvdA). En dus doet ze een laatste poging om dat te bereiken, samen met Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De twee gaan een database van topvrouwen opstellen – stuk voor stuk vrouwen die geschikt zijn voor een bestuursfunctie bij een groot bedrijf. Dan gaat het excuus dat er gewoon niet genoeg vrouwen zíjn niet meer op.

Niet de usual suspects

Hoe gaan jullie die vrouwen vinden?
Bussemaker: “Eerst zullen we aan alle vrouwen die nú in de raden van bestuur en raden van commissarissen zitten, vragen om elk vijf namen te noemen.”
De Boer: “En dan niet de usual suspects.”
Bussemaker: “Dus geen vrouwen die al commissaris zijn. Mannen mogen overigens ook vrouwen aandragen.”

En dat lost het probleem op?
De Boer: “Nog niet alle bedrijven zijn heel actief op zoek naar vrouwen. Ze zijn er gewoon niet mee bezig. Hebben ze een nieuwe bestuurder nodig, dan kijken ze om zich heen. In hun eigen kring.”
Bussemaker: “Ja, zo werkt dat. We gaan ervoor zorgen dat het voor bedrijven duidelijk is dat er geschikte vrouwen zijn én wie dat zijn.”

Zijn ze er ook écht? Want Hans de Boer, u zei eerder te twijfelen.
De Boer: “De een zegt van wel. De ander zegt van niet. Die discussie willen we met deze lijst stoppen. En dan wordt het ook voor mij vanzelf wel duidelijk.”
Bussemaker: “Die vrouwen zijn er zeker! Ik zie ze om me heen. En ik hoor hoe gefrustreerd vrouwen zijn dat ze nergens binnenkomen.”

Twitter avatar djongejan Deborah Jongejan Huh?! VNO-voorman Hans de Boer spreekt in de vk van een ‘biologisch hiaat’ tussen mannen en vrouwen. Als verklaring voor weinig topvrouwen.

Klonen van de mannen

Misschien zijn de vrouwen niet altijd goed genoeg?
Bussemaker: “Ze zijn zeker geschikt. Alleen voldoen vrouwen minder snel aan een profiel dat bedrijven opstellen. Mannen benoemen toch graag klonen van henzelf. Dat moet anders.”

Wanneer moet de lijst af zijn?
Bussemaker: “Morgen! Of in ieder geval begin volgend jaar. De tijd begint te dringen. De meeste bedrijven voldoen niet aan het Nederlandse streefcijfer van 30 procent vrouwelijke bestuurders. Dus we moeten aan de slag. Ik ga bedrijven binnenkort een brief schrijven. Om hen hieraan te herinneren.”

Kunt u bedrijven daar niet gewoon toe dwingen?
Bussemaker: “Ik heb eerder al gezegd: waar een wil is, is een weg. Maar waar geen wil is, is een wet. Dat kan dus ook een verdergaande wet zijn, zoals een quotum. Daar is VNO-NCW geen voorstander van, dat weet ik. Het is daarom in ons gezamenlijk belang om dat te voorkomen.”

Lees ook over het vrouwenquotum in Duitsland: Topvrouwen: nog even de weerstand overwinnen en dan komen ze er echt

De Boer: “Ik ben geen voorstander van een gedwongen huwelijk. Ik heb liever dat mensen zelf hun partner kiezen. Bovendien willen vrouwen zelf ook geen quotum. Ze zijn bang om als excuustruus weggezet te worden.”

Tot 2080 wachten

En als dat nou niet gebeurt?
De Boer: “Het moet lukken.”
Bussemaker: “We zullen alles op alles zetten om dit plan te laten slagen.”

Zo slecht gaat het toch ook niet? Tien jaar geleden bestond minder dan 6 procent van de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen. Nu is dat al bijna 20 procent.
Bussemaker: “Ja, maar het gaat toch veel te langzaam. In de raden van bestuur is nog maar 6 procent vrouw. Hoe lang gaan we wachten, tot 2080?”

Lees vanmiddag het hele interview met Bussemaker en De Boer in NRC Handelsblad