VNO-directeur Van Kesteren senaat in voor CDA

‘Superlobbyist’ Niek Jan van Kesteren gaat voor het CDA de senaat in. De directeur van VNO-NCW staat nummer zes op de voorlopige kieslijst van de partij voor de Eerste Kamer. Net achter een andere prominente nieuwkomer: Ton Rombouts, de burgemeester van Den Bosch.

Van Kesteren vorig jaar tijdens het toelichten van het sociaal akkoord in de Tweede Kamer.
Van Kesteren vorig jaar tijdens het toelichten van het sociaal akkoord in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

‘Superlobbyist’ Niek Jan van Kesteren gaat voor het CDA de senaat in. De directeur van VNO-NCW staat nummer zes op de voorlopige kieslijst van de partij voor de Eerste Kamer. Net achter een andere prominente nieuwkomer: Ton Rombouts, de burgemeester van Den Bosch. Ook oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma, Ria Oomen-Ruijten (ex-Europarlementariër) en Marnix van Rij (ex- voorzitter) hebben verkiesbare plaatsen gekregen.

Slechts vijf zittende senatoren staan in de top-10. Naast lijsttrekker Elco Brinkman gaat het om Maria Martens, Wopke Hoekstra, Greetje de Vries-Leggedoor en Anne Flierman. Oudgedienden als René van der Linden, Gerrit Terpstra, Hans Franken en Peter Essers verdwijnen helemaal uit de senaat.

De Eerste Kamer wordt in het voorjaar getrapt gekozen via de Provinciale Staten. Het CDA heeft op dit moment 11 van de 75 zetels in de senaat.

CDA mogelijk van belang na verkiezingen

De coalitiepartijen hebben met 30 zetels al een minderheid in de Eerste Kamer en dreigen daar beide veel zetels te verliezen. Dan zal ook de meerderheid met ‘gedogers’ D66, ChristenUnie en SGP niet meer voldoende zijn om wetsvoorstellen en begrotingen door de senaat te loodsen. Het kan dat het kabinet daarom opnieuw moet proberen zaken te doen met de fracties van het CDA. Die partij heeft onder leiding van Sybrand van Haersma Buma weliswaar een groot aantal wetten van Rutte II gesteund, maar weigert deel te nemen aan akkoorden met het kabinet.

    • Emilie van Outeren