Hoge prijs voor tekening Poohsticks

De inkttekening van E.H. Shepard.

Een van de bekendste illustraties uit Winnie de Poeh is gisteren voor 314.500 pond (399.170 euro ) geveild bij Sotheby’s in Londen. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een boekillustratie is betaald. De opbrengst was drie keer hoger dan geschat.

De inkttekening van E.H. Shepard werd gepubliceerd in 1928 in het tweede Poeh-boek The House at Pooh Corner van A.A. Milne en behoorde sinds 1974 tot een particuliere collectie. De eigenaar kocht het destijds voor enkele honderden euro’s.

Op de illustratie staan Poeh, Christopher Robin en Knorretje op een brug verwachtingsvol in het water te staren terwijl ze het spelletje Poohsticks te spelen, waarbij je stokken aan de ene kant van de brug in het water gooit en aan de andere kant kijkt hoe ze onder de brug uitkomen. De scène eindigt met de zin: „Een lange tijd keken ze naar de rivier beneden hen, niets meer zeggend, en de rivier zei ook niks, zodat het heel rustig en vredig voelde op deze lange zomermiddag”.

De originele houten brug, Possingford Bridge in East Sussex, werd eind jaren zeventig gerestaureerd en in 1999 herbouwd.