Vanaf zondag vallen treinen naar België uit door staking

Internationale treinreizigers krijgen al vanaf zondagavond te maken met de uitval van treinen door de nationale staking in België die voor maandag is afgekondigd. Dat laat de NS weten.

Een treincoupé Foto ANP / Remko de Waal

Vanaf zondag vallen treinen naar België uit in verband met de nationale staking in ons buurland. Internationale treinreizigers zullen vertraging oplopen door de nationale staking in België die voor maandag is afgekondigd. Dat meldt de NS.

De Thalys die zondag om 22.00 uur vanuit Amsterdam zou vertrekken, rijdt niet. Ook vallen er intercity’s naar Brussel uit. Maandag zijn alle treinritten van en naar België volledig geschrapt. De NS zet personeel in op de perrons om gestrande reizigers op te vangen. De treinmaatschappij verwacht niet al te veel problemen, een woordvoerder zegt:

“De ervaring leert dat vrijwel alle reizigers op voorhand op de hoogte zijn van de acties.”

Hete herfst

Vakbonden en oppositieleden in België hebben een ‘hete herfst’ aangekondigd. Op 24 november, 1, 8 en 15 december staken werknemers in België massaal. Gedurende een paar weken wordt er volop gedemonstreerd, stakers blokkeerden de haven van Antwerpen, er werden autobanden in de fik gestoken en het spoor liep vast. De climax is een nationale staking op maandag 15 december.

Waarom? De Belgische vakbonden voeren actie tegen de miljardenbezuinigingen in het regeerakkoord. In 2030 moet de wettelijke pensioenleeftijd 67 jaar zijn. Nu gaan Belgen gemiddeld op hun 59ste met pensioen. De regering wil de komende vijf jaar 80.000 banen creëren.

De (federale) Belgische overheid zoekt naar 12 miljard euro om het begrotingsgat (deels) te dichten. 8 miljard moet worden gevonden door te besparen op overheidsuitgaven en door te snijden in de sociale zekerheid, vooral in het ziektekostenstelsel. 4 miljard moet komen uit nieuwe inkomsten: lastenverzwaring, het aanpakken van in buitenland ‘verstopte’ vermogens, en door het verhogen van de accijnzen op tabak, diesel en sterke drank.

    • Carlijn Vis