Toekomst A380 onzeker - Airbus denkt na over stoppen productie

Airbus stopt mogelijk de productie van superjumbo A380. Foto AFP / Johannes Eisele

De toekomst van het grootste passagierstoestel ter wereld de A380 is onzeker. Financieel topman van Airbus Harald Wilhelm heeft vandaag tegen investeerders in Londen gezegd dat er twee opties zijn voor de ‘superjumbo’: stoppen met de productie of er een nieuwe, zuinigere motor in bouwen.

De Europese vliegtuigbouwer vond dit jaar geen enkele nieuwe afnemer voor de dubbeldekker, aldus persbureau Bloomberg. Dat is de eerste keer sinds de introductie van het toestel zeven jaar geleden. Een leasemaatschappij heeft wel een optie genomen op twintig toestellen, maar het is onzeker of die bestelling doorgaat. De bestelling van zes toestellen door het Japanse Skymark werd eerder dit jaar geannuleerd, terwijl er twee al bijna af waren.

Emirates

In totaal vliegen er 147 toestellen van het type rond, bij twaalf vliegtuigmaatschappen. Nog eens 171 toestellen staan in bestelling. Bij de introductie van het model dacht Airbus dat er wereldwijd vraag zou zijn naar twaalfhonderd toestellen van de grootte van de A380. Volgens Wilhelm draait het programma van de A380 wel financieel quitte vanaf volgend jaar.

De enige trouwe afnemer van het model is Emirates. De vliegtuigmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft 55 A380’s vliegen. Het bedrijf zou volgens Bloomberg bij Airbus hebben aangedrongen op een nieuwe, zuinigere motor voor het toestel. Omdat de vraag naar de toestellen zo laag is, haalt Airbus die investering er waarschijnlijk maar moeilijk uit. De totale ontwikkeling van het toestel kostte 25 miljard dollar (bijna 21 miljard euro).

Zuiniger

De trend in de luchtvaart is dat luchtvaartmaatschappijen kleinere, energiezuiniger toestellen inzetten. Daar profiteert Airbus ook van. De A320 met een enkele gang is een bestseller voor het Europese industriële conglomeraat. Het eerste exemplaar van de A350, die gemaakt is van zeer lichte materialen waardoor de brandstofkosten een kwart lager liggen, rolt binnenkort ook uit de fabrieken van Airbus. Het concern heeft hiervoor al 778 orders ontvangen.

Bekijk de volledig presentatie van Airbus hier.

Lees op NRC Q waarom demonstranten voor de deur geen verrassing voor Airbus is.

    • Eva Smal