TIME: Ebolabestrijders zijn ‘Person of the Year’

Het magazine TIME heeft de ebolabestrijders uitgeroepen tot winnaar van hun jaarlijkse ‘Person of the Year’-verkiezing. TIME roemt de bestrijders omdat ze risico’s nemen, volhardend zijn en veel mensen gered hebben.

Ebolabestrijders zijn uitgeroepen tot 'Person of the Year'.
Ebolabestrijders zijn uitgeroepen tot 'Person of the Year'. Foto EPA / Laurent Gillieron

Het Amerikaanse magazine TIME heeft de ebolabestrijders uitgeroepen tot winnaar van hun jaarlijkse ‘Person of the Year’-verkiezing. TIME roemt de bestrijders omdat ze risico’s nemen, volhardend zijn en veel mensen gered hebben.

Twitter avatar TIME TIME.com The Ebola Fighters are TIME’s Person of the Year for 2014. http://t.co/0s4PQnYYeA #TIMEPOY http://t.co/lnj4OLjMc1

Hoofdredacteur Nancy Gibbs legt uit waarom de bestrijders van ebola dit jaar de verkiezing hebben gewonnen. Ze schrijft dat 2014 het jaar is waarin de uitbraak van ebola veranderde in een epidemie. Omdat ebola zo besmettelijk is, loopt iedereen die de ziekte probeert te behandelen het risico om zelf patiënt te worden. Gibbs:

For tireless acts of courage and mercy, for buying the world time to boost its defenses, for risking, for persisting, for sacrificing and saving, the Ebola fighters are TIME’s 2014 Person of the Year.

TIME roept jaarlijks een persoon, groep mensen, een idee, een plek of een machine uit tot ‘Person of the Year’. Hoofdcriterium is dat de winnaar veel invloed heeft gehad het afgelopen jaar. Vorig jaar won paus Franciscus. Andere winnaars zijn onder meer Barack Obama (2008 en 2012), Mark Zuckerberg (2010) en Albert Einstein (1999).

Op nummer twee van de lijst van dit jaar staan de mensen die in Ferguson de straat opgingen om te protesteren tegen de dood van de ongewapende donkere tiener Michael Brown, op nummer drie staat Vladimir Poetin.

    • Fleur Willemsen