Slecht nieuws voor kleine mensen: lange collega’s zijn succesvoller

Beeld iStock, bewerking NRC Q

Slecht nieuws voor kleine mensen. Jullie kans om een leider te worden is - oh ironie - een stuk kleiner dan die van lange collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag verschijnt.

Op het hoogste niveau (denk: advocaten, ingenieurs, marketing-managers) is de gemiddelde lengte van mannen 1,82 meter. En op het laagste niveau (denk: fruitplukkers, receptionisten, orderverzamelaars) maar 1,76 meter.

Lange mannen zijn vaker leiders…

Bij vrouwen maakt lengte iets minder uit. Op het hoogste niveau zijn die gemiddeld nog geen 1.70 meter, op het laagste niveau 1.65. Dat verschil kun je met een goed paar hakken nog wel verdoezelen.

…en lange vrouwen ook

Short People got no reason to live?

Toelichting op de categorieën:

Deze grafieken komen uit het Sociaal en Cultureel Rapport. De ISCO-indeling is een internationale beroepenindeling. Hoe hoger het niveau, hoe meer kennis ervoor nodig is en hoe meer verantwoordelijkheid diegene heeft.

    • Anna Vossers