Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Ruim vijf biljoen stukjes plastic in zee - zo ziet dat eruit

We weten al jaren dat er gigantische hoeveelheden plastic in zee drijven. Het 5Gyres Institute in Los Angeles berekende hoeveel precies: 5,25 biljoen stukjes. Het instituut maakte ook indrukwekkende infographics en video’s van de beruchte ‘plastic soep’.

Plastic afval aan de kust van Portugal. Foto: 5Gyres Institute / Marcus Eriksen
Plastic afval aan de kust van Portugal. Foto: 5Gyres Institute / Marcus Eriksen

We weten al jaren dat er gigantische hoeveelheden plastic in zee drijven. Het 5Gyres Institute in Los Angeles berekende hoeveel precies: 5,25 biljoen stukjes. Het instituut maakte ook indrukwekkende infographics en video’s van de beruchte ‘plastic soep’.

Het gaat om een overkoepelend onderzoek onder leiding van Marcus Eriksen, waarin data uit 24 verschillen de onderzoeken werden vergeleken. Daarnaast werden ruim 1500 monsters uit  verschillende wereldzeeën onderzocht . De onderzoekers kwamen uit bij 5,25 biljoen stukjes plastic, oftewel 269.000 ton aan plastic.

Twitter avatar 5gyres 5 Gyres How Plastic is your ocean? 5.25 trillion particles. Join Marcus NOW for reddit AMA https://t.co/jYQ11cYfrd http://t.co/vohjjPZfFU

Langs de kusten drijven grotere stukken plastic, zoals flesjes en visnetten, aldus de onderzoekers. In vijf grote kolken in de oceaan, een soort stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee, drijven de kleinste deeltjes.

Met het onderzoek wil het instituut aandacht vestigen op deze ernstige milieuvervuiling. Via fraaie infographics en filmpjes laten de onderzoekers zien wat er precies aan de hand is en waarom dat een probleem is. Zo laat deze video zien hoe de vervuiling zich in de zeeën en oceanen verspreidt:

Deze video laat zien hoe dat afval eruitziet:

En deze video toont hoe het plastic - van grote tot minuscule stukjes - terecht komen in vissen:

Nederlandse student wil ‘plastic soep’ opruimen

De twintigjarige Boyan Slat, een Nederlandse student aan de TU Delft, ijvert al jaren voor zijn plan The Ocean Cleanup om de plastic soep aan te pakken. Hij bedacht een V-vormige installatie die plastic uit het water zuivert. Onlangs won hij er de Champions of the Earth-prijs van de Verenigde Naties mee.

Slat wist via crowdfunding zo’n 2,1 miljoen dollar op te halen voor The Ocean Cleanup. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van prototypes. Over maximaal vier jaar hoopt hij zijn plannen te realiseren.