Rijst met bonen en wormen

Een deel van de film Estômago speelt zich af in een Braziliaanse gevangenis. Het eten daar is niet veel soeps. Rijst, bonen, sla en onduidelijke vleesprut. Extra eiwitten komen in de vorm van wormen. In hun culinaire draaiboek bij de film – het idee is om tijdens het kijken dezelfde gerechten te serveren – hebben de auteurs van Cinema Culinair zo’n gevangenismaaltijd opgenomen. Inclusief wormen, voor wie durft. In het boek worden ze een half uur mee gesudderd, maar ik zou ze liever op het allerlaatst toevoegen, zodat ze krokant blijven. Verhit de olie in een braadpan, bestrooi het vlees met zout en peper en bak het bruin. Haal uit de pan. Bak in het bakvet de uien goudbruin. Bak de knoflook mee. Doe het vlees terug in de pan en schenk het bier erbij. Voeg azijn en laurierblad toe, breng aan de kook en laat afgedekt 2,5 uur zachtjes stoven. Voeg de ontbijtkoek toe en eventueel naar smaak suiker. Laat nog 30 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad. Breng de stoof op smaak met zout en peper. Kook de rijst gaar. Warm de bonen op. Besprenkel de slabladeren met olie en azijn. Meng op het laatst, desgewenst, de wormen door de stoof. Serveer met de bonen, rijst en sla.