Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Reconstructie: de val van Onno Hoes

Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht. Foto: ANP / Robin Utrecht
Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht. Foto: ANP / Robin Utrecht

Ruim een jaar geleden kwam de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) voor het eerst in opspraak. Vervolgens bleven de affaires zich opstapelen; vandaag leidde dat tot zijn vertrek. Wat gebeurde er precies?

Zoals ieder mens heeft een burgemeester recht op een privéleven, maar als het visitekaartje van een stad kan een burgemeester zich minder veroorloven dan een gewone burger. Hoes trok bovendien extra aandacht doordat hij getrouwd was met Albert Verlinde, presentator van het showbizzprogramma RTL Boulevard. Een reconstructie.

3 december 2013: Hoes wordt betrapt op overspel

Eind vorig jaar kwam Hoes voor het eerst in opspraak. Hij had in een hotellobby in Maastricht zitten zoenen met een 24-jarige man. Ruud. Het programma Shownieuws van SBS6 publiceerde een foto van het incident. Hoes noemde zijn gedrag nadien “onhandig en ongepast”.

Aanvankelijk leek het een binnenbrandje: Shownieuws is concurrent van RTL Boulevard. Maar het nieuws ging niet meer liggen - De Telegraaf publiceerde over de kwestie, later volgden andere media. Bovendien kwamen er steeds nieuwe geruchten bij: ‘Onnogate’ was geboren.

16 december 2013: Hoes met ontbloot bovenlijf op homodating-app Grindr

Zo ging het gerucht rond dat Hoes actief was op de homodating-app Grindr. Op de profielfoto zou de burgemeester met zijn ontblote bovenlijf te zien zijn. 3FM-deejay Giel Beelen zette de foto op Twitter. In een gesprek met RTL Boulevard bevestigde de burgemeester dat het profiel van hem was:

“Ik ga geen foto met mijn gezicht erop zetten. En als je een foto van een huis of een boom erop zet, dan kom je ook met niemand in gesprek. Dus ja, zo gaat dat op een gegeven moment.”

In een interview met NRC Handelsblad noemde Hoes zijn aanwezigheid op Grindr “naïef”.

17 december 2013: Geruchten over nog een affaire

Kort daarna schreef roddelblad Privé dat de burgemeester verwikkeld zou zijn in nóg een affaire. Het blad publiceerde op 17 december het verhaal van de 25-jarige Danny, die beweerde al twee jaar een seksuele relatie met Hoes te onderhouden. Hoes ontkende dit in hetzelfde gesprek met RTL Boulevard:

“Ik ken die jongen, we hebben wel eens een glas wijn of een kop koffie gedronken hier thuis, maar dat wij het bed hebben gedeeld is niets van waar.”

19 december 2013: Hoes mag aanblijven - op het nippertje

Wat een privézaak was, groeide uit tot een publieke kwestie. Er ontstond discussie over de vraag of zijn gedrag wel paste bij het ambt van burgemeester, en of hij zich kwetsbaar had gemaakt voor chantage. Hoes betuigde spijt en ging diep door het stof. Na een ruim vier uur durend overleg besloten de fractievoorzitters van de gemeente Maastricht dat Hoes kon aanblijven. Er kwam een gezamenlijke verklaring:

“De fractievoorzitters geven de burgemeester de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals dat een burgemeester betaamt.”

Fractievoorzitters van drie kleinere partijen kwamen met een aanvullende verklaring, waarin zij duidelijk maakten dat hij dicht langs de rand van het acceptabele was gescheerd. Hoes kon zich in hun ogen niet nog eens zo’n affaire veroorloven:

“Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties.”

15 oktober 2014: Hoes en Verlinde gaan scheiden

Medio oktober dit jaar maakten Verlinde en Hoes bekend dat zij gaan scheiden. De showbizzdeskundige en de burgemeester zeiden “langzaam maar zeker uit elkaar” te zijn gegroeid. Het stel was 22 jaar bij elkaar en sinds 2001 getrouwd.

3 december 2014: In de val van Pownews

Vorige week raakte Hoes opnieuw in opspraak. Dit keer zorgde de twintigjarige Robbie voor commotie. De jongen publiceerde op zijn website, en via PowNews, details over hun dates en internetconversaties. Ook maakte hij een screenshot van de werkagenda van de burgemeester openbaar en er waren verborgencamerabeelden van een afspraak met Hoes.

Bekijk hieronder de uitzending:

10 december 2014: Hoes stapt op

Na de onthullingen van PowNews eiste de Maastrichtse politiek tekst en uitleg. Er kwam geen motie van wantrouwen tegen de burgemeester, maar ook geen steun. Vandaag maakte Hoes bekend dat hij opstapt. Ook bereidt hij samen met zijn advocaat juridische stappen voor tegen PowNews.

In een verklaring op de website van de gemeente Maastricht schrijft Hoes:

De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. Dit besluit kan rekenen op instemming van de gouverneur.

Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen.

Lees verder over deze kwestie uit NRC Handelsblad (€):
- Het opinieartikel van historicus Pepijn Corduwener, 8 december 2014: Welkom in de monitordemocratie
- Het interview met Albert Verlinde, 17 juni 2014: Roddelen is leuk. Tot het niet meer leuk is
- Het interview met Onno Hoes, 21 december 2013: Ik heb gekozen om te leven