Recensieoverzicht: The Hobbit 3 is voller, donkerder en beter

Schrijver, producer en regisseur Peter Jackson gisteren tijdens de première van 'The Hobbit: The Battle of the Five Armies' in Hollywood.
Schrijver, producer en regisseur Peter Jackson gisteren tijdens de première van 'The Hobbit: The Battle of the Five Armies' in Hollywood. Foto Reuters/Mario Anzuoni

Fly, you fools! Naar de bioscoop, als het even kan. Want sinds vandaag is daar het laatste deel van The Hobbit-trilogie te bewonderen - dé film van dit kerstseizoen.

Het derde deel, genaamd The Hobbit: The Battle of the Five Armies, gaat verder waar we Bilbo, Thorin en de andere dwergen aan het einde van de vorige film The Desolation of Smaug achterlieten: op de flanken van de Eenzame Berg terwijl draak Smaug richting het nabijgelegen dorp vliegt om het te vernietigen.

Intussen zijn ook de orklegers van Sauron onderweg naar de berg, wil Thorin Eikenschild de troon van zijn voorvaderen terug, is de enige die weet hoe het écht zit Gandalf en hangt uiteraard de schaduw van de donkere tijden uit The Lord of the Rings - de boeken- en filmtrilogie die volgt op het boek en de films The Hobbit - over de film heen. Kortom: er staat heel veel te gebeuren in Midden-Aarde. Een gegeven waarmee de filmmakers een hoop geld proberen op te halen.

Drie ballen van NRC

NRC Handelsblad is vandaag de eerste krant met een recensie, en recensent Coen van Zwol is gedeeltelijk enthousiast. “Het is na achttien uur films mooi geweest met Midden-Aarde”, zegt hij, en geeft de film drie ballen:

“The Battle of the Five Armies is het sluitstuk van een reeks van zes spektakelfilms. Over twintig jaar, speculeert regisseur Peter Jackson, zien ze dat als één doorlopende film van achttien uur. [...] Jackson heeft een verhaal verteld, maar vooral een wereld geschapen: Midden-Aarde. Zijn films galmen net zo hol en grandioos als Tolkiens proza. [...] Met liefde gemaakt en voor fans bevredigend. Maar ook druk, vol en gemakzuchtig.”

Op recensiewebsite RottenTomatoes krijgt de film na dertig reviews een percentage van 80 procent, oftewel vier van elke vijf recensies zijn positief. Hier is een greep uit de grootste internationale media die al een oordeel velden over de meest recente avonturen van de Hobbits.

The Hollywood Reporter: driemaal is scheepsrecht

Todd McCarthy van filmmedium The Hollywood Reporter vindt het laatste deel ook het beste deel van The Hobbit. Hij is vooral blij dat er eindelijk aan al dat wachten een einde komt:

“One of the frustrations of the first two artificially carved out Hobbit installments, which individually took nearly three hours to cover a roughly 100-page chunk of the book, was that, while everyone knew where the story was headed, it was clear it was going to take a very, very long time to get there.”

En nu het dan helemaal losgaat - want de gevechten tussen de vijf legers komen er - is McCarthy verbaasd dat hij toch nog iets voelt voor alle verschillende personages:

“It’s mildly surprising that a measure of feeling attaches to the fates of the significant characters, all incredibly one-dimensional, superficial figures, and basically devoted to a single ambition. But their steadfastness gives them a certain integrity, a grit that is backed up by the resilience of what variously defines them.”

Variety: het donkerste deel

De recensent Scott Foundas van entertainmenttijdschrift Variety was geboeid door deel drie, meer dan bij de andere delen. Hij vindt het bovendien het donkerste deel:

“This is the darkest episode: both visually and in terms of the forces that stir in the hearts of men, dwarves and orcs alike.”

Daarmee wordt de brug gelegd naar de eerder uitgebrachte LotR-trilogie, die qua chronologie later plaatsvindt. Iets dat regisseur Peter Jackson sowieso op een zorgvuldige manier doet, vindt Foundas:

“The Battle of the Five Armies contains a series of emotional payoffs and bridges to the Lord of the Rings films that work as well as they do for having been carefully seeded by Jackson in the previous episodes.”

Nu.nl: vier sterren voor een waardige afsluiter

Tenslotte nog even terug naar de Nederlandse media. Recensent André Nientied van Nu.nl geeft de film vier sterren en roemt de grote veldslag die de ondertitel belooft:

“De slag der slagen vult, inclusief voor- en nabeschouwing, vrijwel de volledige twee en half uur die het laatste Hobbit-deel duurt. Dat levert dus een hoop massa-scènes vol wapengekletter op.”

Maar de echte lol, daarover zijn de verschillende recensenten het bijna allemaal eens, zit hem in de kleine een-op-een-gevechten die bijna voor nog meer spektakel zorgen. Bovendien maakt regisseur Peter Jackson niet dezelfde fout als bij het laatste deel van de LotR-trilogie - er komen geen eindeloze afscheidsscènes. Het eindigt allemaal waar de eerste film van de Lord of the Rings dertien jaar geleden begon:

“The Battle of the Five Armies houdt uiteraard op waar de Lord of the Rings-trilogie begon. Daarom is het geen spoiler dat de film eindigt in de Gouw: een weerzien dat na al dat geweld voor ontroering zorgt.”

Screenshot uit de film.

    • Sam de Voogt