Palestijnse bewindsman overlijdt na confrontatie met Israelische troepen

De minister van ‘Nederzettingen en Afscheidingsmuur’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), Ziad Abu Ein, is omgekomen na een confrontatie met Israëlische troepen. Dat meldt Reuters bij monde van een fotograaf die aanwezig was. De Palestijn zou zijn overleden na het inhaleren van traangas.

Ziad Abu Ein (rechts) op een archieffoto van 29 november 2014.
Ziad Abu Ein (rechts) op een archieffoto van 29 november 2014. Foto EPA/Abed Al Hashlamoun

De minister van ‘Nederzettingen en Afscheidingsmuur’ van de Palestijnse Autoriteit (PA), Ziad Abu Ein, is omgekomen na een confrontatie met Israëlische troepen. Dat meldt persbureau Reuters bij monde van een fotograaf die aanwezig was. De Palestijn zou zijn overleden na het inhaleren van traangas.

Twitter avatar n_ropert Nicolas Ropert Photos de Ziad Abu Ein ce matin après avoir été touché par l’armée israélienne : @activestills http://t.co/UelVbOlt4b”

Abu Ein zou meegelopen hebben met een demonstratie in het dorp Turmusiya op de Westelijke Jordaanoever, toen de demonstranten werden aangevallen door Israëlische soldaten. Daarbij zouden traangasgranaten geschoten zijn en zou Abu Ein geduwd en geslagen zijn. Later overleed hij in een ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

Onze correspondent in Israël, Derk Walters, laat via Twitter weten:

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Palestijnse minister Abu Ein omgekomen bij protest op Westelijke Jordaanoever. Omstandigheden nog onduidelijk.
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Minister Abu Ein zou zijn geslagen door een Israëlische militair en/of traangas hebben ingeademd.
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Hij werd met ademhalingsproblemen afgevoerd naar een ziekenhuis in Ramallah, waar hij overleed. Abu Ein was al ziek.
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Minister Abu Ein had de portefeuille ‘nederzettingen en afscheidingsmuur’. Hij was bovendien een prominent Fatah-lid.

De Russische televisiezender Russia Today heeft beelden op YouTube gezet die Abu Ein zouden tonen kort voordat hij overlijdt.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van Abu Ein. Hij noemde zijn dood “barbaars”, en zei alle benodigde stappen te nemen om de dood van de bewindsman te onderzoeken. De PA heeft aangekondigd het veiligheidsoverleg met Israël op te schorten na het nieuws. Verder kondigde Abbas een driedaagse rouwperiode af. Het Israëlische leger heeft via Twitter laten weten het incident te onderzoeken.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters President Abbas beraadt zich op maatregelen na de dood van Abu Ein. Geruchten gaan dat PA veiligheidssamenwerking met Israël wil beëindigen
Twitter avatar IDFSpokesperson IDF IDF reviewing occurrences at demonstration leading to the reported death of a Palestinian. Updates to follow.

Later meer.