Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ik heb de beste werkgever

Het NRC Beste Werkgevers Onderzoek is een wetenschappelijk verantwoord onderzoek naar goed werkgeverschap onder hoogopgeleiden. Accenture, ORMIT en IG&H zijn de beste werkgevers, Bartosz heeft de meest tevreden werknemers.
Foto’s Bob van der Vlist

Lees ook: Meedenken, dat maakt werknemers gelukkig

Bartosz heeft de meest tevreden werknemers

Robert Boeve (33), testconsultant bij Bartosz

„Zeven jaar geleden stapte ik over van een grote IT-dienstverlender naar Bartosz. Ik wilde werken bij een bedrijf waar mensen centraal staan en waar open gecommuniceerd wordt. Alles is hier transparant: van de resultaten en de marges tot het salaris van het management. Een keer per jaar hebben we zelfs een bijeenkomst die heet: ‘Durf te vragen wat je anders niet durft te vragen’. We worden ook steeds gestimuleerd om te blijven te leren. Er zijn geen budgetrestricties wat betreft opleidingen en elk jaar starten er vijf tot acht leergangen waar je vrijwillig aan kunt deelnemen. De consultants bepalen de onderwerpen en er is altijd iemand vanuit het management betrokken zodat nieuwe ideeën gedragen worden in de organisatie. De leergang is buiten werktijd, maar het levert zo veel energie, nieuwe ideeën en contacten op, dat is mij meer waard dan een vrije avond op de bank.”

Het rapport over Bartosz

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Bartosz de meest tevreden werknemers. Het bedrijf, met 123 medewerkers in Nederland, is gespecialiseerd in het testen van systemen bij de top van de Nederlandse bedrijven; zinvol werk, zegt 94 procent van de consultants. Zonder uitzondering zijn ze trots op het bedrijf waar ze werken. Makkelijk om binnen te komen is het niet: samen kijken managers en medewerkers of een sollicitant past binnen de hechte groep medewerkers. Maar wie binnen is, die blijft. Iedereen krijgt een contract voor onbepaalde tijd en Bartosz werkt er hard om de consultants, die grotendeels bij de opdrachtgever werken, aan zich te binden. Van maandmeetings tot een medewerkersweekend en uitjes voor de achterban waarbij ook partners en kinderen mee mogen.

Accenture is de beste werkgever van 2014

Marieke Siero (29), management-consultant bij Accenture

„Accenture is mijn eerste werkgever en ik ben begonnen bij human resources. Gaandeweg werd ik steeds enthousiaster om zelf consultant te worden en andere bedrijven te adviseren. De overstap naar consultancy is niet gebruikelijk, maar ik ben met veel mensen gaan praten en dan blijkt dat er veel mogelijk is in dit bedrijf als je het zelf initieert. Als je een kans ziet, kun je die grijpen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor trainingen. Iedereen heeft een vast budget en je mag zelf weten hoe je dit invult. Met een career counselor, een ervaren collega die verder is in zijn carrière, bespreek je waar je naartoe wilt en wat je daarvoor nodig hebt. Dit jaar heb ik meegedaan aan de Learning Journey, met tien collega’s zijn we naar Indonesië geweest om een project van Plan Indonesië te ondersteunen. Het heeft me het hele trainingsbudget voor dit jaar gekost, maar het was een geweldige leerervaring. Alles was nieuw: van de cultuur tot de klant en het team waarmee we werken. Dat doet iets met je. Door de feedback van de groep en de coach die meereisde, weet ik nu precies waar ik sta en wat mijn kwaliteiten zijn.”

Het rapport over Accenture

De ruim 2.300 Nederlandse medewerkers van adviesbureau Accenture hebben het goed voor elkaar: van alle deelnemende bedrijven slaagt hun werkgever er als beste in een attractief arbeidsvoorwaardenpakket te combineren met een prettige werksfeer. Het resultaat: ruim negentig procent van de medewerkers vertelt op feestjes trots over zijn werk en werkgever.

Hard gewerkt wordt er wel. Bijna tweederde werkt regelmatig over. Reden te meer om zich actief te bemoeien met de vitaliteit van de medewerkers. In het Fit@Work programma leren zij hun energie in balans te houden en verstandig om te gaan met voeding, slaap, bewegen en stress. Het resultaat: minder langdurig ziekteverzuim, extra gemotiveerde mensen en een besparing van 235 duizend euro per jaar.

ORMIT is de op een na beste werkgever

Duco Vollebregt (28) trainee bij ORMIT

„Over twee weken ben ik klaar met mijn traineeship. Ik ga in dienst bij de laatste van de drie opdrachtgevers waar ik heb gewerkt. De afgelopen twee jaar heb ik ervaren als een snelkoker vol trainingen, cursussen en nieuwe ervaringen. Het eerste gesprek voor een nieuwe opdracht gaat bijvoorbeeld niet over alleen de inhoud van de opdracht, maar ook over: wie is Duco, welke leerdoelen heeft hij geformuleerd en hoe kan deze opdracht daaraan bijdragen? Doordat ik bouwkunde heb gestudeerd ben ik geneigd om me bij het nemen van beslissingen te richten op cijfers. Bij ORMIT heb ik veel geleerd over mezelf en hoe ik mensen kan meenemen in beslissingen en veranderingen. Toen ik werd aangenomen was ik een van de eerste techneuten bij ORMIT, inmiddels is er een speciaal traineeship. In de eerste weken, toen ik nog niet bij een klant werkte, heb ik zo’n speciaal traineeship geopperd bij de directeur. Het bleek dat er al vaker over was gesproken en vervolgens heb ik meegedacht over de uitwerking van het idee. Vlak daarna is voor dit soort ideeën een Raad van Meedenkers opgericht. Dat is het mooie van dit bedrijf; de deur van de directeur staat altijd open en voor een goed idee is altijd ruimte, of je trainee bent, directeur of een medewerker met hr in zijn takenpakket.”

Het rapport over ORMIT

ORMIT helpt externe bedrijven talent te vinden en op te leiden, daarnaast is de missie om door middel van een programma voor managementtrainees de leiders van de toekomst op te leiden. Tweederde van de ruim honderd werknemers in Nederland volgt zo’n traineeship. Het beloningspakket is marktconform, maar wie hier gaat werken kiest primair voor ontwikkeling en leren. De medewerkers waarderen de leeromgeving met een kleine negen, het hoogste van alle deelnemende bedrijven. Een op de negen vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling en dat leidinggevenden het belangrijk vinden dat ze zich op verschillende terreinen ontwikkelen. Eenderde geeft aan regelmatig meer uren te maken dan de formele werktijd, maar met 96 procent van de consultants die zegt het contact met collega’s als plezierig te ervaren, lijkt dat geen probleem.

IG&H, nummer 3 van de beste werkgevers

Rozan Gilles (32), senior consultant gezondheidszorg

„IG&H daagt me uit mijn werk op het scherpst van de snede te doen en me tegelijkertijd kwetsbaar op te stellen. Wekelijks hebben we in teamverband een stand-up. We delen de voortgang van projecten en onze leerdoelen met elkaar. Lig je op koers? Maak je nog het verschil bij de klant? Laatst had ik te maken met weerstand bij mijn opdrachtgever, dat maakte me onzeker. De makkelijkste weg zou zijn om gewoon het project te draaien en daarna weg te gaan, maar daarmee haal je geen negen. Ik heb de situatie tijdens een stand-up besproken en ik heb een gesprek voorbereid met een senior collega. Het gesprek dat ik daarna met de klant heb gevoerd, is de doorbraak geweest in het project. En het mooie is dat ik bij de opdrachtgever nu ook de aanpak met de stand-ups heb geïntroduceerd.”

Het rapport over IG&H

Bij IG&H gaat iedereen gaat jaarlijks naar een volgende salarisschaal, ongeacht de prestatie. Dat past binnen het beleid van het adviesbureau uit Utrecht dat transparantie en ontwikkeling centraal heeft staan. Drie keer per jaar volgen de ruim honderd medewerkers dezelfde trainingen bij de IMD, de befaamde businessschool uit Lausanne. En dat werkt. Werknemers voelen zich uitermate betrokken bij hun werk (rapportcijfer 8,6), 93 procent durft zijn mening te uiten bij de leidinggevende en zonder uitzondering gaan de consultants aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis. De algehele werksfeer waarderen ze ook met een 8,6.