Franse sterren moeten salariseisen matigen

None

Franse sterren moeten hun salariseisen matigen in gesubsidieerde films. Het Centre National du Cinéma mag volgens vrijdag goedgekeurde richtlijnen geen films tussen de 7 en 10 miljoen euro meer subsidiëren als een salaris meer dan 5 procent van dat budget bedraagt. Onder 7 miljoen euro is dat 15 procent, bij grote budgetten maximum 990.000 euro. De regels volgen na een lang debat over de groeiende ongelijkheid tussen sterren en bijrolspelers dat begon toen filmbons Vincent Marval klaagde dat sterren voor Franse films een veelvoud vragen van wat ze voor Amerikaanse films doen. Zo nam Vincent Cassel voor Black Swan (opbrengst 226 miljoen euro) genoegen met 226.000 euro, maar eiste hij 1,5 miljoen voor zijn hoofdrol in het Franse tweeluik Mesrine (recette 22 miljoen).