Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Onno Hoes vertrekt als burgemeester en bereidt juridische stappen voor

Foto ANP / Martijn Beekman

Onno Hoes vertrekt als burgemeester van Maastricht. Hij kwam vorige week woensdag opnieuw in opspraak na recente publicaties (€) over zijn privéleven. Hoes vertrekt op het moment dat de gemeente Maastricht een opvolger heeft gevonden.

Update 19.01u - Albert Verlinde, de ex-partner van Hoes, laat in een reactie in het programma RTL Boulevard weten dat het nieuws hem “naar zijn strot grijpt”. “Dit raakt me ongelofelijk”, zei hij. Ook liet Verlinde weten gisteren en eergisteren veel contact te hebben gehad met Hoes.

Daarnaast bereidt hij samen met zijn advocaat juridische stappen voor tegen PowNews. Dat programma zond vorige week een uitgebreide reportage met een verborgen camera uit, waarin Hoes een ‘flirt’ had met Robbie Hasselt. NPO 3-netmanager Suzanne Kunzeler zei vandaag tegen de Volkskrant dat die actie “echt te ver” ging.

Overleg fractievoorzitters

Gisteravond hielden de fractievoorzitters overleg of Hoes nog wel aan kon blijven. Na afloop wilden ze geen commentaar geven op wat er was besloten. Een jaar geleden voerden de fractievoorzitters ook al overleg over Hoes, naar aanleiding van de berichten over een affaire met een man.

Hoes schrijft in een verklaring op de website van de gemeente Maastricht onder andere het volgende:

De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. Dit besluit kan rekenen op instemming van de gouverneur.

Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen.

Actie van PowNews

Vorige week woensdag werd de laatste aflevering van PowNews uitgezonden. Het programma, dat vier en een half jaar bestond, sloot af met een harde verborgencamera-actie: een ontmoeting tussen de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes en de met een camera van PowNews bewapende Robbie Hasselt (20) uit Almere.

Tijdens enkele dates droeg Hasselt de verborgen camera van PowNews. Fragmenten daarvan werden woensdagavond uitgezonden. Het eerste deel ging over privéberichten van Hasselt aan Hoes die via e-mail ook op het stadhuis binnenkwamen. Hoes zei die direct te verwijderen, zodat medewerkers ze niet zouden zien.

In het tweede deel van de uitzending legt Hoes uit dat hij achterdochtig is wanneer hij met andere (jonge) mannen afspreekt, omdat hij bang is dat hij ongemerkt wordt gefilmd. Aan het einde van het fragment zegt Hoes, kennelijk gekscherend, dat de gemeenteraad hem zal moeten afkopen als die van hem af wil. In het laatste fragment maakt Hoes enkele seksuele opmerkingen tegen Hasselt.

Bekijk hieronder de uitzending:
https://www.youtube.com/watch?v=hP--0IQ1nOc