Nobelprijsmedaille na veiling weer terug bij eigenaar

De Amerikaanse wetenschapper James Watson krijgt zijn verkochte Nobelprijsmedaille terug. De Rus Alisher Usmanov, die 3,8 miljoen euro betaalde voor de prijs, vindt het “onacceptabel” dat de wetenschapper de onderscheiding moest verkopen en wil de medaille teruggeven.

De Russische zakenman Alisher Usmanov Foto EPA/Maxim Shemetov

De Amerikaanse wetenschapper James Watson krijgt zijn verkochte Nobelprijsmedaille terug. De nieuwe eigenaar van het kleinood, de Rus Alisher Usmanov die er 3,8 miljoen euro voor heeft betaald, vindt het “onacceptabel” dat de wetenschapper de prijs moest verkopen en wil de medaille teruggeven.

Usmanov maakte gisteren in een verklaring bekend dat hij de koper van de medaille was, maar dat hij het sieraad niet wilde houden. “James Watson is een van de grootste biologen in de geschiedenis van de mensheid en zijn onderscheiding voor het ontdekken van de structuur van DNA behoort hem toe”, zei de Rus, die tevens benadrukte dat het werk van Watson heeft bijgedragen aan kankeronderzoek, de ziekte waaraan de vader van Usmanov is overleden.

Het geld wordt niet gemist

Usmanov zal het geld niet erg missen. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen werd vorig jaar nog geschat op 16,8 miljard euro. Hij heeft onder andere een belang van 27 procent in de Londense voetbalclub Arsenal.

De nu 86-jarige Watson kreeg de Nobelprijs in 1962 voor zijn onderzoek naar de structuur van DNA. Toen hij bekendmaakte dat hij de prijs ging veilen, werd hij de eerste nog levende Nobelprijswinnaar die zijn medaille verkocht. De veiling leverde bovendien een recordbedrag op. Vorig jaar werd de onderscheiding van de in 2004 overleden Francis Crick geveild, een van de twee wetenschappers met wie Watson de prijs in 1962 kreeg. Die medaille leverde 1,8 miljoen euro op.

Persona non grata

Watson verkocht de medaille omdat hij naar eigen zeggen geen geld meer had. De wetenschapper wordt al jaren beschouwd als persona non grata nadat hij in 2007 in een artikel in de Britse krant The Sunday Times suggereerde dat mensen in Afrika minder intelligent zijn dan blanke mensen. Ook zou hij seksistische opmerkingen hebben gemaakt. Het grootste deel van de opbrengst van zijn verkochte medaille wilde de wetenschapper schenken aan de instellingen waar hij tijdens zijn wetenschappelijke carrière heeft gestudeerd of gewerkt. Daarmee hoopte hij weer in genade te worden aangenomen door het publiek.

    • Sam de Voogt