Mocromaffia: een drugsoorlog van ongekende proporties

Weer een liquidatie in Amsterdam deze week, mogelijk twee. Vooral jonge criminelen zijn het slachtoffer van de drugsoorlog.

Onderzoek rondom het slachtoffer van een schietpartij gisteravond in Amsterdam. Het was niet bekend of het hier een afrekening in het criminele milieu betrof.
Onderzoek rondom het slachtoffer van een schietpartij gisteravond in Amsterdam. Het was niet bekend of het hier een afrekening in het criminele milieu betrof. Foto ANP

De teller in 2014 staat al op zeven en velen vrezen dat het daar niet bij blijft. De drugsoorlog waarin een nieuwe generatie Amsterdamse criminelen verzeild is geraakt, neemt voor Nederlandse begrippen ongekende proporties aan. Sinds het conflict in 2012 begon zijn al vijftien mensen geliquideerd.

Het laatste slachtoffer is een Braziliaanse vrouw die in Amstelveen woonde. Zij werd maandagavond rond half acht voor de ogen van haar dochter en zoon door verscheidene kogels geraakt. Gisteravond werd in Amsterdam-Zuid opnieuw iemand doodgeschoten. Het is nog niet bekend of dit te maken heeft met de Mocro-oorlog.

Het conflict, dat vanwege de betrokkenheid van veel Marokkaanse criminelen de Mocro-oorlog wordt genoemd, draait vermoedelijk om een partij gestolen drugs in de haven van Antwerpen. Die ruzie kwam in alle hevigheid aan de oppervlakte bij een schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012. Daarbij werd al rijdend vanuit auto’s geschoten, ook op de politie. Er waren toen twee doden te betreuren, het hadden er veel meer kunnen zijn.

In mei vorig jaar was er een liquidatie op een volle dansvloer tijdens het Waterfrontfeest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Het slachtoffer werd daar door het hoofd geschoten. „Het gebeurde te midden van de feestbezoekers, een curieuze mix van voetballers, criminelen en artiesten”, meldde de Amsterdamse krant Het Parool een dag na de liquidatie.

In de gruwelijke statistieken van dit conflict is de dood van Stefan Eggermont in juli van dit jaar het voorlopige dieptepunt. Eggermont was onschuldig en had helemaal niets met de zaak te maken. De politie vermoedt dat hij het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling. Het is een conclusie die dit conflict tot veel meer maakt dan een ruzie over drugs. Criminelen die in drukke buurten al rijdend over straat, elkaar proberen te liquideren zijn een groot gevaar voor de openbare orde en veiligheid.

De schietpartij op de dansvloer en de dood van Eggermont zijn signalen van een ongekende escalatie, ook voor een conflict in de onderwereld. Een mogelijke verklaring is de jonge leeftijd van een aantal van de daders en slachtoffers. Van de veertien geliquideerden waren er acht dertig jaar of jonger. Het oudste slachtoffer was veertig, het jongste pas 21. Het duidt erop dat de criminele carrière van deze jongens veel sneller verloopt dan in het verleden. Het gaat soms, zo vertellen ingewijden, binnen een jaar van eenvoudige winkeldiefstal naar liquidaties met automatische wapens.

De onbezonnenheid van deze jongens heeft een voordeel; ze laten veel sporen achter. Een verdachte is inmiddels veroordeeld tot tien jaar cel voor een liquidatie in 2012. En een andere verdachte wacht in een Marokkaanse cel zijn proces af voor betrokkenheid bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

    • Jan Meeus