Malala hoopt ooit premier van Pakistan te worden

Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai gisteren tijdens een persconferentie in Oslo, waar ze vandaag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst zullen nemen. Foto EPA/Heiko Junge

Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai overweegt op termijn premier van Pakistan te worden. Dat zegt ze in een interview met de BBC. Malala neemt vandaag als jongste persoon ooit samen met de Indiër Kalaish Satyarthi de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst voor haar strijd tegen de onderdrukking van kinderen.

Malala, geboren in 1997, zei dat ze na het afronden van haar studie hoopt een carrière in de Pakistaande politiek te kunnen beginnen. “Als ik mijn land het beste kan dienen in de politiek en door minister-president te worden, zou ik daar zeker voor kiezen”, zei ze tegen de BBC. Ze noemde oud-premier Benazir Bhutto als inspiratiebron. Bhutto was twee keer premier voordat ze in 2007 vermoord bij een bomaanslag.

Symbool

Malala overleefde in 2012 een aanslag van de Taliban, die haar wilde vermoorden omdat ze zich inzette voor meisjesonderwijs in Pakistan. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een symbool van de strijd voor meisjesonderwijs. In september werd bekend dat een aantal van haar aanvallers is opgepakt.

    • Sam de Voogt