Liquidatie in Amsterdam-Zuid, politie zoekt bestelbus

Forensisch experts van de politie doen een sporenonderzoek rondom het slachtoffer.
Forensisch experts van de politie doen een sporenonderzoek rondom het slachtoffer. Foto ANP / Remko de Waal

Gisterenavond laat is een man in de Rivierenbuurt te Amsterdam doodgeschoten. Rond 23.00 uur vond het incident plaats. Getuigen zeggen dat de man een schotwond in zijn nek had. De politie is inmiddels op zoek naar een grijs bestelbusje dat, vlak na de dodelijke schietpartij, door een getuige is gezien.

Politie laat niets los

Onduidelijk is nog op welke plek er op de man werd geschoten. Hij is met een al bloedende wond naar een café gelopen, waar hij bij de deuropening in elkaar zakte en overleed. Of het bestelbusje daadwerkelijk iets met de liquidatie te maken heeft, wordt door de politie onderzocht. De man zou volgens getuigen van Marokkaanse afkomst zijn. Later vanochtend maakte de politie bekend dat het gaat om een 25-jarige man uit Almere die een bekende is van de politie.

Tweede liquidatie in 36 uur

Het is de tweede keer in 36 uur tijd dat er een liquidatie plaatsvond. Maandagavond werd er al een vrouw doodgeschoten op straat in Amstelveen.

Interview met politie

In De Telegraaf staat vandaag een interview met de Amsterdamse politiechef Pim Jansonius en officier van justitie Jeroen van Berkel over de ‘Amsterdamse liquidatiereeks’. Jansonius en Van Berkel zijn de leiders van het ‘anti-liquidatieteam’ Amsterdam. De mensen achter de liquidaties zijn lastig op te sporen, zeggen de twee. Jansonius:

De mate van geweld is buitensporig groot, maar de onderzoeken verlopen moeizaam.

Ook nuanceren Jansonius en Van Berkel geruchten dat de liquidatie iets te maken heeft met de Marokkaanse onderwereldvete in Amsterdam. Van Berkel:

Het gaat om wisselende samenwerkingsverbanden, waartoe niet alleen jonge Marokkanen behoren. Ook Antillianen en autochtone Nederlanders spelen soms een rol. De samenhang zien we vooral in het exploiteren van cocaïnelijnen.

    • Fleur Willemsen