Kritiek van internationale leiders op praktijken uit ‘martelrapport’ CIA

De eerste kritische reacties van internationale leiders op het ‘martelrapport‘ van de CIA komen uit Duitsland en Afghanistan.

Een foto van de 'Waterboard Thrill Ride' in Coney Island, New York. Een installatie om aandacht te vragen voor waterboarding en andere ondervragingstechnieken van de Amerikaanse regering.
Een foto van de 'Waterboard Thrill Ride' in Coney Island, New York. Een installatie om aandacht te vragen voor waterboarding en andere ondervragingstechnieken van de Amerikaanse regering. Foto EPA / Justin Lane

De eerste kritische reacties van internationale leiders op de martelingen beschreven in het rapport van de CIA komen uit Duitsland, Afghanistan en China.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier noemt de martelingen “een zware fout van de Verenigde Staten” en zegt in een interview:

“De genoemde martelpraktijken zijn een ernstige schending van de democratische waarden.”

Steinmeier was positief over de Amerikaanse president Barack Obama die duidelijk wil breken met het beleid van zijn voorganger George Bush.

“De nieuwe openheid in Washington om fouten toe te geven en in het openbaar te beloven dat zoiets nooit meer zal gebeuren, is een belangrijke stap en van harte welkom.”

Afghaanse president is verontwaardigd

De nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani zei dat hij “verontwaardigd” was na het lezen van het verslag van de Verenigde Staten over de folteringen van de CIA. Op een persconferentie in Kabul zei Ghani:

“De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben onmenselijke daden begaan. De Afghaanse regering veroordeelt deze onmenselijke daden zeer.”

China roept VS op tot aanpassen van koers

Ook China reageert verontwaardigd. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau Reuters:

“China verzet zich consequent tegen marteling. Wij zijn ervan overtuigd dat de VS deze visie onderschrijven, hun koers moeten aanpassen en zich moeten houden aan de internationale regelgeving.”