KPN saneert voor derde keer in twee jaar en schrapt 580 banen

Telecombedrijf KPN zet voor de derde keer in twee jaar tijd het mes in zijn organisatie en schrapt nog eens 580 banen.

x
x

Telecomprovider KPN gaat 580 banen schrappen bij de zakelijke tak van het organisatie. Het is voor het Nederlandse telecombedrijf de derde grote reorganisatie in de afgelopen twee jaar. Bij KPN werken nu nog circa 19.000 mensen.

Volgens KPN staat de zakelijke markt in zijn geheel onder druk doordat investeringen in ICT worden uitgesteld en de zakelijke klanten van de provider vaker overstappen op minder arbeidsintensieve IP-technologie.

Om die ontwikkelingen het hoofd te bieden zijn nieuwe ontslagen nodig, aldus bestuursvoorzitter Eelco Blok in een verklaring op de website. „Het is een moeilijk besluit, maar het is nodig om onze positie in de zakelijke markt te versterken”, aldus Blok.

KPN maakte vanmorgen ook bekend dat er bij de consumentenafdeling 200 monteurs worden aangenomen. Voor de nieuwe ontslaggolf reserveert het bedrijf 50 miljoen euro. Vanaf 2016 moet de herstructurering gaan leiden tot een kostenbesparing van 45 miljoen euro per jaar.

Vakbonden zijn niet verrast maar wel bezorgd over weer een reorganisatie. „Het zat eraan te komen. KPN kan nu niet anders dan ingrijpen”, zegt Hans de Jong van vakbond De Unie. „Toch blijven we de indruk houden dat KPN steeds achter de feiten aanloopt. Ze hadden veel eerder kunnen anticiperen.”

Het is de derde inkrimping in korte tijd bij KPN, dat winst en omzet de laatste kwartalen zag dalen. In 2013 investeerde het KPN 1,25 miljard euro in een 4G-frequentie, waarna het bedrijf niet genoeg geld had om een bijbehorend netwerk op te zetten. Om de uitrol van het 4G-netwerk toch te kunnen financieren schrapte KPN 5.000 banen, die voor het einde van dit jaar verdwenen moeten zijn.

Begin dit jaar volgde de bekendmaking van een nieuwe ontslagronde, waardoor tussen de 1.500 en 2.000 banen vervallen. Daarmee wil KPN 300 miljoen euro besparen.