Opinie

    • Hans Beerekamp

Keert Jeroen Pauw in maart wel terug op tv?

Jeroen Pauw in ‘Pauw’ (VARA).
Jeroen Pauw in ‘Pauw’ (VARA).

In de frontlijn van het nieuws en de dagelijkse talkshows strompelt na een roerig jaartje bijna iedereen op zijn tandvlees naar de kerstvakantie toe. Er vallen steken en het kost zichtbaar moeite om dag in dag uit verrassend en enthousiast te blijven.

Toch is dat niet de enige verklaring voor de plotselinge daling van het niveau van Pauw (VARA). Ze waren daar juist zo lekker bezig sinds de start op 1 september, met originele gasten, onverwachte invalshoeken en een permanent niveau van superieure ironie. De kijkcijfers bleven achter bij die van Pauw & Witteman, maar dat leek niet meer zo’n probleem voor de NPO als weleer.

Sinds een ruime week duiken ze ineens toch weer op: de zeldzame ziektes, slachtoffers en nabestaanden, lekkende borstimplantaten, zelfmoordenaars en misdaadverhalen. Van een bruisende dagelijkse update voor de intelligentsia zijn we toch weer in de afvoergoot tussen Nieuwe Revu en Panorama beland.

Jeroen Pauw lijkt er ook niet helemaal gelukkig mee, getuige zijn sarcastische inleiding van gisteravond: „Dames en heren, goedenavond. Liefde, levenslang, liquidaties, wrede verhoormethodes van de CIA en een stortvloed van gemankeerde en absurde types, dat zijn de ingrediënten van deze aflevering.”

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat sinds de plotselinge koerswijziging de kijkcijfers weer opveren, van rond een half miljoen richting de 700.000. Dat kun je uittekenen: de webredactie van elke krant weet dat je met seks en menselijke tragedies je aantal bezoekers drastisch kunt verhogen. Maar lang blijven die er niet rond hangen.

Dat is dus een onverstandige strategie, zeker voor een publieke omroep. Toch lijkt de zenderredactie te hebben ingegrepen. Immers, over anderhalve week krijgen we een paar feestdagen en dan neemt Jinek (KRO) in januari en februari de dagelijkse fakkel op de late avond over. Voor die tijd is het van levensbelang dat de VARA bewijst iets dichter in de richting van RTL Late Night op te kunnen schuiven.

Daar bewijst Humberto Tan steeds weer (gisteren met verwaarloosde getuigen en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn) dat er niets mis is met human interest op tv, mits je hart daar naar uit gaat. Voor Pauw is het vertoon van medeleven duidelijk een verplichte figuur in zijn kür.

Dan spelen er nog een paar dingetjes in de positionering van de zenders. Erland Galjaard, directeur van de RTL-zenders, kapittelde vorige week in een weblog openlijk Boulevard, omdat ze de beelden van PowNews met Onno Hoes en een potentiële minnaar te vaak hadden herhaald. Galjaard wil minder verzuring en meer positiviteit, dus precies de energie die Tan doorgaans uitstraalt. Met andere woorden: RTL4 mag niet lijken op een ordinaire relzender, maar moet verder evolueren in de richting van het oude NPO-amusement. Zelfs wordt er voorzichtig gedacht aan verbreding van de doelgroep (‘boodschappers 20-49’) naar oudere categorieën.

Ook SBS6 wil een A-merk worden, vertelde topman Peter de Mönnink gisteren aan Tan. Dat alles verklaart de zenuwachtigheid bij NPO1, die daar helaas het eigene van Pauw voor offert. Spannend of we hem in maart terug gaan zien. Als hij dan nog wil.

    • Hans Beerekamp