Justitie mag in hoger beroep tegen vonnis Pistorius

Oscar Pistorius verlaat de rechtbank in september eerder dit jaar in Pretoria.
Oscar Pistorius verlaat de rechtbank in september eerder dit jaar in Pretoria. Foto AFP / Mujahid Safodien

Het openbaar ministerie in Zuid-Afrika mag in beroep gaan tegen het vonnis dat de rechter heeft uitgesproken in de zaak tegen Oscar Pistorius. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

De Zuid-Afrikaanse atleet kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor schuld aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius (27) zag haar naar eigen zeggen aan voor een inbreker die zich had verschanst in zijn badkamer en loste vier schoten op de deur. Naast de vijf jaar celstraf kreeg Pistorius ook nog drie jaar voorwaardelijk voor het afvuren van een wapen. De rechter vond het een uitdaging om de juiste straf te bepalen. De uitspraak moest ook rekening houden met de belangen van de samenleving.

De aanklager in de zaak had tien jaar celstraf geëist en vindt vijf jaar niet genoeg. De rechtszaak heeft maanden geduurd en zal vermoedelijk nog langer lopen.

Pistorius is ondergebracht in Pretoria Central Prison. Hier zitten volgens onze correspondent ’s lands meest gevreesde moordenaars, zoals de leider van het doodseskader van het apartheidsregime, Eugene de Kock.

De internationale aandacht voor de rechtszaak rondom Oscar Pistorius was enorm. Hij was na Mandela de populairste Zuid-Afrikaan, maar waarom eigenlijk? En waarom waren ook wij geboeid door deze zaak? Lees verder in NRC Handelsblad.

    • Marije Willems