Ga gewoon lekker je gang als baas, je doet het toch nooit goed

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Als er geen bazen bestonden, kon ik wel inpakken met mijn kantoorjunglepraktijk. Want de meeste frustraties en klachten die ik krijg gaan over ‘de baas’. ‘Mijn baas kan niets, wat nu’ staat op nummer één. Gevolgd door ‘ik ben verliefd op mijn baas’ en ‘hoe kom ik van mijn baas af’. Daarom: wat is een goede baas?

Een goede baas is óf een schatje, óf een totale asshole. Wil je een succesvolle baas zijn, moet je kiezen. Het is als op school: de echte lieve leraren óf de superautoritairen worden op handen gedragen. Alles in het grijze gebied wordt niet geloofd en verdwijnt richting burn-out. Werknemers zijn als pubers: bloedhonden. De lichtste aarzeling en ze springen naar de slagader. Een goede baas twijfelt dus nooit.

Wanneer ben je een goede baas: als er maar over je gepraat wordt – mensen moeten wat te leuteren hebben, anders gaan ze zich vervelen. Gééf ze dus wat te leuteren. Zorg bijvoorbeeld dat je vaak dronken bent als baas. Dat je zomaar ineens uitvalt – volkomen onterecht! Of dat je stinkt, altijd veel te dicht bij mensen gaat staan of dat je te grote borsten hebt. Flirt niet – wat een saaie muts! Of flirt wel – wat een viezerik. Zorg voor te veel ideeën (te dominant) of juist te weinig (niet inspirerend).

Maar positieve verhalen zijn ook goed. Jubelverhalen. Dat je ooit op een dag het werk van alle afdelingen deed, maar dan beter. Dat je weeshuizen in Roemenië metselt. Zoals Lodewijk Asscher die elke avond thuis eet. Dat kan helemaal niet, tenzij je Lodewijk Asscher heet. En dan wil iedereen Lodewijk Asscher als baas.

Een baas moet ook volkomen onvoorspelbaar zijn. De ene keer moet hij zijn schoen tegen je hoofd gooien en schelden dat hij zijn schoen terug wil, de andere keer moet hij je uitnodigen bij hem te komen barbecuen. Onzekerheid verenigt het personeel. Verder vind ik dat een baas aantrekkelijk moet zijn. Gewoon vet knap. Zodat je altijd een beetje staat te stotteren als er iets belangrijks te zeggen is.

Bazen die zeggen: ‘ik ben niet zo van de inhoud, maar meer van het proces’, mogen in de noten geschopt worden. Een baas die niet het werk heeft gedaan dat zijn mensen doen kan in de kantine kroketten gaan staan bakken. Natuurlijk is een baas van de inhoud, waar is hij anders voor? Voor de postzegels?

Ik vraag vaak: wat verwacht je van je baas? Wat er dan uitkomt! Dat hij moet kunnen luisteren naar hun oeverloze problemen, dat hij moet verbinden, maar toch ook oog moet houden voor individuele prestaties. Dat hij mensen in hun kracht moet zetten (wat dat ook mag zijn), dat hij altijd zijn mensen moet verdedigen hoe dom ze ook doen. Dat hij streng moet zijn, maar ook moet inspireren.

Als ik dat allemaal hoor denk ik: kom op zeg. Als een baas dat allemaal zou doen zat hij binnen een week in de WAO. Coaching- en managementtrajecten die dat bazen allemaal leren, daar kunnen we dus mee ophouden.

Ik zou dus zeggen: ga gewoon lekker je gang als baas. Het is net als met opvoeden: mensen worden alleen volwassen als ze zich tegen het gezag afzetten. Je doet het toch nooit goed.