Ik doe geen concessies op gadgets

Marijn Moerman (36) is risicoadviseur en partner bij advieskantoor Biemond, Moerman en Wichers. Met zijn vrouw woont hij in een koophuis in Rotterdam. Hij doet triatlons en houdt van oldtimers.

Foto Peter de Krom

‘Na de Hogeschool Rotterdam rolde ik min of meer toevallig de verzekeringsbranche in.

Ik was nooit bewust bezig met geld verdienen, dat is niet mijn drijfveer.

Toen een voormalige werkgever - ook uit de verzekeringsbranche - uitbreidde naar België ben ik meegegaan. Ik wilde zien hoe dat ging, een bedrijf opzetten. De markt die destijds snel groeide, klapte na 9/11 in elkaar. Terug in Nederland leerde ik het vak pas écht, door mijn branchediploma’s te halen en me meer te verdiepen in de werking van het verzekeringsproduct. Ik ontdekte dat het model niet klopte. Want hoe kan iemand die adviseert nu óók een financieel belang hebben in dat wat hij adviseert?

Ik had daar een visie op en bracht die in de praktijk. Ik begon voor mezelf en dat groeide uit tot een middelgroot advieskantoor met een duidelijke focus op het MKB. Als partner ben ik verantwoordelijk voor strategie en financiën. Ik ben tevreden over mijn inkomen. Mijn DGA-loon is marktconform vastgesteld en ik haal niet meer uit het bedrijf dan wat ik nodig heb. In mijn werk als risicoadviseur geef ik echt advies. Het realiseren van de ambitie van mijn relaties staat centraal. Deze manier van advisering is voor grote bedrijven al lang normaal, maar voor het MKB begint dat nu pas. Onze ambitie is om in ons vakgebied tot de top 4 te horen van onze regio.”

‘In mijn vrije tijd sport ik veel. Voorheen vooral tennis, voetbal en hockey, maar dat verslofte. Ik kreeg rugklachten, waardoor ik begon met zwemmen. Hardlopen deed ik al, en toen ik ook nog ging fietsen besloot ik dat ik net zo goed kon meedoen met een triatlon. Jaarlijks doe ik met mijn compagnon Steven Biemond mee aan de triatlon in Knokke. Duursporten is verslavend en ik ga hier redelijk ver in. Ik schaf het nodige aan, zoals een zo licht mogelijke fiets en goede fiets- en hardloopschoenen. In mei ga ik naar Hawaï en doe ik mee met de jaarlijkse Ironman 70.3, een halve triatlon. Met een relatief zware baan verwacht ik niet ooit een hele te doen. Verder ben ik een fanatieke golfer, dat is ook goed te combineren met werkrelaties. Oude motoren en oldtimers zijn ook een passie van me. Zo heb ik een paar jaar terug een Harley gerestaureerd uit de jaren veertig. Mijn opa restaureerde vroeger oldtimers, dus ik heb het niet van een vreemde. Ik houd van klassiekers. Eigenlijk houd ik gewoon van mooie spullen. Aan gadgets voor sport geef ik graag geld uit. Ga ik vissen, koop ik de mooiste hengels. Ga ik boksen, de beste bokshandschoenen. Ik doe liever geen concessies op gadgets of materiaal: wellicht komt het door mijn perfectionisme? Als er gekookt wordt, is dat meestal door mij. Mijn vrouw is advocate en werkt nog meer dan ik.”

    • Alexandra Smith