Honderden banen weg bij regionale kranten

Bij de regionale kranten in het noorden, oosten en zuiden van Nederland verdwijnen binnenkort honderden banen. De Persgroep, dat op het punt staat om krantenuitgeverij Wegener over te nemen, maakt morgen bekend dat het honderden arbeidsplaatsen gaat schrappen bij de zeven nieuw te verwerven titels.

Krantentitels van Wegener. Foto ANP

Bij de regionale kranten in het noorden, oosten en zuiden van Nederland verdwijnen binnenkort honderden banen. De Persgroep, dat op het punt staat om krantenuitgeverij Wegener over te nemen, maakt morgen bekend dat het honderden arbeidsplaatsen gaat schrappen bij de zeven nieuw te verwerven titels. Dat verwachten de vakbonden. Bij Wegener werken 2.200 mensen, onder wie circa 650 journalisten.

De Noordelijke Dagbladcombinatie maakte gistermiddag bekend dat het 106 voltijdbanen schrapt bij het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en de huis-aan-huiskranten. “Het is de enige manier om te zorgen dat we onze zelfstandigheid en de journalistieke kwaliteit behouden”, zegt directeur Dina Boonstra van de NDC.

Nieuwsdienst van Wegener afschaffen

De Persgroep, tevens uitgever van AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool, wil onder meer de centrale nieuwsdienst van Wegener afschaffen en onderbrengen bij het AD. Vanuit Rotterdam wordt dan nieuws verzameld voor bijna alle kranten in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en Overijssel. De kleine Barneveldse Krant is het enige nog zelfstandige dagblad in het verspreidingsgebied van de Persgroep en Wegener.

Verder wil de Persgroep dat de Wegener-titels minder journalisten in vaste dienst hebben en meer gebruikmaken van (goedkopere) freelancers. Een van de plannen luidt om alleen topsport zoals het betaald voetbal te laten volgen door vaste redacteuren. Alle amateursport moet worden verslagen door freelance medewerkers.

Te veel macht voor Persgroep en Mecom?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de deal nog goedkeuren tussen de Persgroep en Mecom, de huidige eigenaar van Wegener. De ACM concludeerde eerder dat de combinatie veel macht zou krijgen bij het drukken, verspreiden en verkopen van advertenties. De mededingingsautoriteit kan bijvoorbeeld eisen dat de Persgroep onderdelen afstoot om zijn marktaandeel te verkleinen.

Tot de Wegenerkranten horen Provinciale Zeeuwse Courant (PZC), BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.

Lees meer vanmiddag in NRC Handelsblad en lees verder op NRC Q:

Het gaat slecht met de kranten. Of nee wacht, goed
Mediabedrijven zetten hun kranten bij het oud papier

    • Jan Benjamin