Het ‘woord’ van 2014? Een emoticon

De hartjesemoticon is door de Global Language Monitor uitgeroepen tot het ‘woord’ van het jaar 2014.

Een emoticon is 'woord' van het jaar geworden.
Een emoticon is 'woord' van het jaar geworden. Foto ANP / Koen van Weel

En weer een einde-van-het-jaar-verkiezing. Dit keer gaat het om de verkiezing van het woord van 2014, volgens de Global Language Monitor. De winnaar: de hartjesemoticon. Ja, dat leest u goed: een emoticon is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2014. Het is voor het eerst dat een symbool de verkiezing wint. Vorig jaar won een serie cijfers: 404, de foutmelding die betekent dat een internetpagina niet gevonden kan worden.

Trends

De Global Language Monitor is een Amerikaans bedrijf dat sinds 2000 trends op het gebied van de Engelse taal signaleert, analyseert en documenteert. Ze stellen hun lijstjes samen door onder meer het internet af te speuren voor woorden die vaak gebruikt worden. Met behulp van zogeheten Narrative Tracker-technologie wordt bijgehouden welke woorden het meest gebruikt worden op blogs, social media en in geprinte media.

AlphaBIT

Dat een emoticon officieel helemaal geen woord is, lijkt de Global Language Monitor niet te deren. Ze spreken van een AlphaBIT in plaats van een alfabet. Het AlphaBIT omvat letters, getallen en emoticons. En dus is het helemaal niet raar dat een emoticon ‘woord’ van het jaar is:

Elke emoticon representeert een emotie of expressie, of een plaats, ding of persoon, en het traditionele alfabet razendsnel wordt uitgebreid met, onder meer, emoticontekens.

De top vijf

De top vijf ‘woorden van het jaar’ luiden als volgt:

  • De hartjesemoticon ♥
  • Hashtag
  • Vape (een elektrische sigaret)
  • Bloedmaan (vier totale maansverduisteringen in een periode van anderhalf jaar)
  • Nano (vaak in de combinatie ‘nanotechnologie’)

Nog meer lijstjes

Naast woorden houdt de Global Language Monitor ook bij welke zinnetjes en welke benamingen het meest gebruikt worden. Daarbij is iets duidelijker de tijdsgeest te merken dan bij de woorden. De ‘top phrase of 2014‘ is bijvoorbeeld ‘Hands up, don’t shoot‘ - de zin die demonstranten in Ferguson bleven scanderen nadat de ongewapende tiener Michael Brown werd doodgeschoten. De meest gebruikte benaming van 2014 is ‘ebola’.

Van Dale

In Nederland wordt op 16 december het woord van het jaar bekendgemaakt, door woordenboekuitgever Van Dale. Tot en met 15 december kan hier nog gestemd worden. Op de shortlist staan onder meer de woorden ‘crimiclown’ en ‘dagobertducktaks’. Een aparte categorie voor jongerenwoord van het jaar noemt onder andere ‘onesie’ en ‘aanmodderfakker’.

Voor de volledige lijstjes van de Global Language Monitor, klik hier.

.