Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Het is het warmste jaar sinds 1706

Een stelletje ziet de zon ondergaan op het strand bij Bloemendaal na de warmste 9 maart ooit gemeten.
Een stelletje ziet de zon ondergaan op het strand bij Bloemendaal na de warmste 9 maart ooit gemeten. Foto ANP/Remko de Waal

Het jaar 2014 zal worden geboekstaafd als het warmste jaar ooit. Sinds het begin van de metingen in 1706 is de gemiddelde temperatuur nog nooit zo hoog geweest: 11,5 graden Celsius. Normaal is gemiddeld 10,1 graden Celsius.

Het record is volgens het KNMI „aanzienlijk hoger” dan de vorige warmste jaren in 2006 en 2007, toen het gemiddeld 11,2 graden was. Vooral voorjaar en herfst waren „uitzonderlijk warm”. Oorzaak zijn de klimaatverandering en toevallige fluctuaties. Zo kwam de wind relatief vaak uit het zuiden.

Opvallend is dat ondanks de hogere temperatuur over het hele jaar, juist augustus een stuk koeler is geweest. Ook is er ondanks het hogere warmteniveau geen sprake geweest van een hittegolf. Uitschieters ontbraken, aldus het KNMI.

In Nederland stijgt de temperatuur anderhalf keer sneller dan de gemiddelde temperatuur over de hele wereld. Wat daar de oorzaak van is, is nog niet bekend.

Lees in NRC Handelsblad: Het is dus het warmste jaar ooit (€)