Frêle vrouw op de grote vaart

None

De Nederlandse regisseur Ricky Rijneke (1981) houdt bewust veel vaag in haar speelfilmdebuut Silent Ones,. Hoofdpersoon Csilla en haar broertje Isti komen naar eigen zeggen van nergens en zijn op weg naar ergens. Halverwege Silent Ones is Csilla Isti even kwijt en een moment later zoekt hij haar. Deze ogenschijnlijk triviale scènes geven het belangrijkste thema prijs: het omgaan met verlies. Rijneke begint haar film met Csilla die na een ongeluk uit een gekantelde auto kruipt. Isti blijkt verdwenen, is hij zoek of dood?

De eerste 45 minuten volgen Csilla die aanmonstert op een vrachtschip waar de intimiderende Gábor de scepter zwaait. Sfeervolle geluiden van de machinekamer begeleiden Csilla’s fluisterende voice-over, met het terugkerende mantra: „Ik ga niet terug; het zal goed komen.” In flashbacks zijn idyllische natuurscènes te zien met mysterieus krakende bomen die een contrast vormen met alles wat ervoor zit en wat er nog gaat komen.

De Hongaarse actrice Orsi Tóth is vooral bekend van haar werk met de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó (White God). Rijneke lijkt in haar film ook bewust naar het werk van Mundruczó te verwijzen. In Silent Ones speelt Tóth een intense hoofdrol als bangige, frêle vrouw. Als zij verdwaasd door een prachtig mistig landschap loopt, is dat meteen hét zinnebeeld van deze fragiele film.

    • André Waardenburg