Extraatjes? Niet bij de bank hoor

Bankpersoneel had altijd veel fiscale voordelen, maar dat verandert. Volgende week beslist de Eerste Kamer erover. ABN schrapt de korting op hypotheken alvast.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

De kritiek op ‘geldwolven’ in de financiële sector is niet mis. En dan hebben we het niet alleen over bonussen van het personeel bij grote internationale jongens zoals investeringsbank Goldman Sachs. Want wie bij een bank werkt, krijgt meer financiële voordelen dan iemand die niet voor een financiële instelling werkt. De overheid gunt werknemers van banken rentevoordelen, waardoor zij netto meer overhouden van hun basissalaris.

Vanuit de Tweede Kamer is er al enige tijd druk om de extraatjes aan te pakken, onder andere door de hypotheekkorting voor personeel aan banden te leggen. De kans is groot dat de Eerste Kamer dit voorstel volgende week goedkeurt.

ABN Amro legt nu alvast één van die voordelen aan banden: ze stoppen vanaf 1 januari met de personeelskorting op nieuw af te sluiten hypotheken. Niet als eerste overigens. Onder andere ING en verzekeraars ASR en de Nationale Nederlanden gingen ABN al voor.

1 Wat houdt die regeling precies in?

Ruim de helft van de 23.000 ABN-medewerkers maakt gebruik van de korting. Zij krijgen korting op de rente die zij betalen voor hun hypotheek, die korting bedraagt eenderde van het markttarief. Dat markttarief varieert bij ABN – afhankelijk van het type lening– tussen de twee en vijf procent.

2 Wat betekent dat voor het personeel?

Weinig, volgens woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd. „Voor bestaande medewerkers verandert er namelijk nog niks.” Zij hebben nog steeds recht op de hypotheekkorting, ook als ze verhuizen of hun rentevaste periode verlengen.

Maar dat gaat veranderen. Voor bestaande medewerkers die een hypotheek willen afsluiten, geldt volgend jaar nog een overgangsregeling. Daarna is het over met de pret, nieuwe medewerkers betalen dan hetzelfde tarief als klanten van de bank.

3 Waarom doet de bank dit juist nu?

Het lijkt erop dat banken anticiperen op de nieuwe wetgeving. De kans is groot dat werknemers van financiële instellingen vanwege vernieuwde wetgeving geen rentevoordeel meer ontvangen.

Maar volgens de bank heeft het een andere reden: „Deze beslissing is gebaseerd op een duidelijke roep om de voordelen voor onze medewerkers te matigen.”

    • Eva Gabeler