EU wil onderzoek naar dood Palestijnse bewindsman

De Europese Unie wil dat er een “snel en onafhankelijk” onderzoek komt naar de toedracht van het overlijden van de Palestijnse bewindsman Ziad Abu Ein van de Palestijnse Autoriteit (PA). Dat laat het orgaan weten in een reactie aan persbureau AFP.

Het lichaam van de Palestijnse bewindsman Ziad Abu Ein wordt naar het ziekenhuis gedragen. Foto: EPA / Alaa Badarneh

De Europese Unie wil dat er een “snel en onafhankelijk” onderzoek komt naar de toedracht van het overlijden van de Palestijnse bewindsman Ziad Abu Ein van de Palestijnse Autoriteit (PA).

Dat laat het orgaan weten in een reactie aan persbureau AFP.

Abu Ein overleed vandaag op weg naar het ziekenhuis nadat hij tijdens een demonstratie in het dorpje Turmusiya onwel was geworden. Tijdens een handgemeen met een Israëlische veiligheidsagent was Ein in zijn nek gegrepen. Ook was hij in contact gekomen met traangas.

Ein is namens de Palestijnse Autoriteit betrokken bij het voorkomen van Israëlische nederzettingen en verzet tegen de afscheidingsmuur.

Koenders is bezorgd

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft in de Tweede Kamer bezorgd gereageerd op de situatie in Israël na de dood van de Palestijnse minister. Een “zeer tragisch incident”, aldus Koenders. De exacte omstandigheden zijn volgens de minister nog onduidelijk.

SP, Groep Kuzu/Öztürk en D66 willen dat het kabinet aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar het incident. “Het is een zeer zorgelijke gebeurtenis”, aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Volgens Harry van Bommel van de SP maakt de dood van de Palestijnse minister “veel meer los dan wij hier ons realiseren”.

    • Nando Kasteleijn