Na 46 jaar: begroting in balans

Foto Reuters

Angela Merkel mikt voor volgend jaar op de eerste begrotingsbalans in 46 jaar, een doelstelling die ook voor de jaren daarna geldt. Dat zei de bondskanselier tijdens het partijcongres van haar Christlich Demokratische Union (CDU) in Keulen.

Door vast te houden aan het evenwicht tussen de inkomsten en uitgaven van de staat, verwierp Merkel de roep uit het buitenland om meer geld uit te geven en zo de Europese economie een impuls te geven. „De overheid heeft jaren op te grote voet geleefd. Daar maken we nu een eind aan”, zei de bondskanselier. „Het gaat om niets meer of minder dan de toekomst van Duitsland”.

Merkel merkte verder op dat Duitsland heeft aangetoond dat bezuinigen economische groei niet in de weg hoeven te staan. Ze zei verder dat een van de speerpunten voor de toekomst de steeds verdere digitalisering is. „Met het juiste beleid zullen er meer banen worden gecreëerd dan er zullen verdwijnen”. (Bloomberg)