Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Minder schapen in Nederland

Het schaap verdwijnt langzaam uit het Nederlandse landschap, schrijft de Volkskrant. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal dieren in de wei de afgelopen acht jaar van 1,4 miljoen naar een kleine 1 miljoen kromp.

Het CBS wijt deze structurele krimp aan het verdwijnen van de zogeheten ooipremie, een tegemoetkoming bij economische tegenslag voor schapenhouders. Boeren en veetelers zijn echter van mening dat strenge wetgeving rond mest ervoor heeft gezorgd dat het dier langzaam uit het Nederlandse landschap verdwijnt. Want minder mest produceren, betekent ook minder dieren op de boerderij. Omdat koeienmelk meer oplevert dan schapenvlees kiezen boeren er steeds meer voor schapen in te ruilen voor koeien. Mogelijk daalt het aantal dieren in de toekomst nog verder als schapenhouders met pensioen gaan. De gemiddelde leeftijd van de boeren ligt namelijk erg hoog.

Wanneer en hoe gaat ABN Amro naar de beurs?

Begin volgend jaar wordt duidelijk of ABN Amro naar de beurs gaat, schrijft de Telegraaf. Of de beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank gedeeltelijk of volledig is, laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem binnenkort weten aan de Tweede Kamer.

Volgens de krant is er geen sprake van dat de regering de 17 miljard die het zes jaar geleden neerlegde voor de bank terugverdient. Of de pakweg 30 miljard die het in de jaren erna uitgaf. Toch zijn staatsdeelnemingen over het algemeen goed voor de schatkist, tekent de Telegraaf op naar aanleiding van een andere Kamerbrief van Dijsselbloem: in 2013 kreeg de staat 788 miljoen euro aan uitgekeerd dividend binnen.

‘Marcel Boekhoorn wil vastgoed kwijt’

Volgens Quote verkoopt Marcel Boekhoorn mogelijk een groot deel van zijn vastgoedportefeuille. Met verlies: van de 700 miljoen die de miljardair neertelde zal hij naar schatting 600 miljoen terugkrijgen.

Dat is vele malen groter dan het verlies dat Boekhoorn leed met de ter ziele gegane gratis krant De Pers. Volgens ingewijden zou de miljardair maandelijks al miljoenen moeten toeleggen op zijn vastgoed - aangekocht van de ING en het gevallen vastgoedduo Harry van de Moesdijk.

Quote noemt het opmerkelijk dat Boekhoorn zijn vastgoedportefeuille met verlies van de hand wil doen. In februari was de ‘dealjunkie’ tegenover het blad hier nog erg positief over: “Met vastgoed heb je een continue inkomstenstroom”.

    • Hans Klis