Desinformatie over MH17 in overvloed

Na de crash verspreidden overheden en ‘onafhankelijke instituten’ desinformatie. Met en zonder Photoshop.

Rond de MH17-crash is een informatie-oorlog van ongekende orde ontstaan. Nog voor de Russische autoriteiten op 21 juli hun aperte onwaarheden over de aanslag zouden verkondigen kwam de site globalresearch.ca van het ‘onafhankelijke’ Centre for Research on Globalization op 19 juli met de eerste kwalijke insinuaties.

De crash van vlucht MH17 kwam Amerika verbazend goed uit, noteerde auteur Alexander Clackson, maar het was evident dat de rebellen helemaal niet de beschikking hadden over een Boek-installatie en dat het juist Oekraïne was dat over operationele Boek-installaties beschikte in het crashgebied. Ook was het Clackson opgevallen dat de Oekraïense luchtverkeersleiding de bemanning van vlucht MH17 speciaal had geïnstrueerd om lager te gaan vliegen toen zij het Oekraïense luchtruim binnenvloog. In de dagen en weken erna zou globalresearch.ca hier steeds woestere theorieën, veronderstellingen en ‘feiten’ aan toevoegen. Inclusief informatie over de inzet van fosforbommen door Oekraïne. Of Clackson wel echt bestaat is onduidelijk.

Schokkend was het optreden van de Russische generaals Kartopolov en Makushev tijdens een persconferentie in Moskou op maandag 21 juli. Het was de persconferentie waar zij de geheimzinnige Soechoj-25 introduceerden, het Oekraïense grondaanvalsvliegtuigje dat vlucht MH17 misschien wel met zijn boordkanon had uitgeschakeld.

De generaals kwamen met 10 vragen waarop, vonden zij, dringend antwoord nodig was. Achteraf is aangetoond dat in bijna elke vraag een onwaarheid verborgen zat.

Waarom week vlucht MH17 zo sterk naar het noorden af toen zij Donetsk naderde, wilden de generaals weten. (Omdat de piloten onweersbuien wilden ontwijken, ontdekte de Nederlandse Onderzoeksraad.) Waarom had Oekraïne zoveel Boek-installaties operationeel in de buurt van de frontlijn? (Antwoord: omdat de frontlijn toen net langs Donetsk en Loegansk liep, waar van oudsher Boek-installaties bij radarposten waren gestationeerd. Nota bene: de bases waren op dat moment in handen van de rebellen.)

Wat moeten we afleiden uit de satellietopname van 17 juli (!) die laat zien dat één Boek-afvuurinstallatie een groep lanceerders verlaten heeft? (Antwoord: Niets. De opname toont basis A1428 bij Donetsk en de betreffende Boek-installatie, die kapot was, stond er op de meest recente Google Earth-opname nog steeds. De Russen hadden hem zorgvuldig weggeshopt.)

Het optreden van globalreserch.ca en de twee Russische generaals was het begin van een stroom desinformatie die tot op de dag van vandaag doorvloeit. Of er systeem achter zit of dat het ongecoördineerde particuliere uitingen zijn is onduidelijk. Feit is dat veel van de geopperde theorieën elkaar uitsluiten of tegenspreken.

    • Karel Knip