De hele dag selfies maken. Daar krijg je luizen van

Hoofdluizen zijn niet alleen een probleem op de basisschool. Ook middelbare scholieren kampen ermee. Maar er is een nieuwe methode om ze te bestrijden.

Hoofdluisbestrijding met het AirAllé-apparaat, een soort combinatie van een stofzuiger en een föhn. Veel tieners verzwijgen voor elkaar dat ze luizen hebben. Foto’s David van Dam

Op vrijdagavond brandt in een kinderdagverblijf in Ouderkerk aan de Amstel nog licht. Binnen houdt luizenbestrijder Morena Prasing praktijk. Ze draagt een papieren beschermmuts, een witte jasschort en goudkleurige gympen. In een kappersstoel, voor een groot tv-scherm met Goede Tijden Slechte Tijden, zit Allegra (6). Het is al de tweede keer dat ze een bezoek brengt aan de Luizenkliniek. Prasing heeft net het AirAllé-apparaat aangezet, een soort combinatie van een stofzuiger en een föhn. „Ben je er klaar voor?”, zegt Prasing. „We gaan blazen.” Warme lucht van 58 graden wordt door het dunne, rode haar van Allegra geperst. Prasing: „Geloof mij: dat overleven ze niet.”

De wanhoop nabij

De methode om met warme lucht hoofdluizen te doden, komt uit de Verenigde Staten. Ursula Schipper haalde het apparaat drie jaar geleden naar Nederland. In Den Haag begon ze de eerste luizenkliniek. Nu zijn er zes franchisevestigingen in Nederland en binnenkort openen er nog twee. Schipper is de Luizenkliniek gestart, omdat ze „zelf de wanhoop nabij was”. „Mijn dochter en ik kwamen maar niet van onze luizen af. We waren al drie maanden aan het kammen. Toen we allebei tijdens een twee uur durende kamsessie onder de douche stonden te huilen, dacht ik: nu ben ik er klaar mee.”

Op internet ontdekte ze het warmeluchtapparaat. De methode is inmiddels door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgenomen in de richtlijn hoofdluis. Veruit de grootste doelgroep van de Luizenkliniek zijn volgens Schipper tienermeisjes.

Dat ook leerlingen van de middelbare school luizen hebben, is voor veel ouders een verrassing. De ouders van mavo-leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) kregen onlangs een mail van school: „Waar het inmiddels bekend is dat basisschoolkinderen met luizenplagen worstelen, is het gegeven van luizen op de middelbare school nog redelijk taboe. Ook bij ons komt het helaas met enige regelmaat (en ook nu) voor dat er hoofdluis wordt geconstateerd.”

Tieners verzwijgen voor elkaar dat ze luizen hebben, weten ze bij de Luizenkliniek. „Waarom?”, zegt een 15-jarige scholier van het MLA die haar naam niet wil noemen. „Daarom. Daar praat je gewoon niet over.” De meeste meisjes hebben lang haar dat ze los dragen, zegt luizenbestrijder Prasing. „De hele dag lopen ze elkaar te huggen en selfies te nemen. Een luis heeft maar vijf seconden nodig om van het ene hoofd naar het andere te lopen. Nou, dan weet je het wel.”

Een kleine troost

Voor ouders die dachten dat ze van luizen verlost zouden zijn zodra hun kinderen naar de middelbare school zouden gaan, is er een kleine troost: in het geval van een luizenuitbraak hoeft niet meer het hele huis binnenste buiten gekeerd te worden. Het RIVM-advies was lange tijd: kleren en beddengoed wassen, alle vloeren reinigen, knuffels en kleren die niet in de was mogen in de vriezer en ook de hoofdsteunen van de auto stofzuigen. Maar dat is allemaal achterhaald, zegt de luizenwoordvoerder van het RIVM. „Een luis is een parasiet. Die leeft van bloed. Een domme luis dus die het hoofd verlaat.” Sinds drie jaar luidt het advies: twee weken lang elke dag kammen met de luizenkam, eventueel in combinatie met een antiluizenmiddel. Wie dan nog niet luisvrij is, kan er volgens het RIVM voor kiezen om een bezoek aan de Luizenkliniek te brengen. „Waar moet ik de tijd vandaan halen om twee weken lang mezelf en mijn dochter te kammen? Dat duurt uren”, zegt Andrée-Claire Huijser van Reenen, de moeder van het meisje in de stoel van de Luizenkliniek – ze heeft een fulltime baan.

Als haar dochter klaar is neemt Huijser van Reenen zelf plaats in de stoel. Aan het einde van de avond rekent ze 190 euro af. Maar hoewel in de vestiging in Ouderkerk aan de Amstel veel luizenbezitters uit het bemiddelde Amsterdam-Zuid en Het Gooi komen, zijn de klanten van de Luizenkliniek volgens franchisegever Schipper niet per se rijk. „Ik heb ook wel eens een gezin behandeld dat in de schuldhulpverlening zat. Daar bleek een potje voor te zijn.” En als Huijser van Reenen uitrekent wat ze de afgelopen maanden heeft uitgegeven aan luizenlotions en dergelijke, dan komt ze ook wel boven de honderd euro uit. En haar dochter Allegra zit maandag in ieder geval weer met een schoon hoofd op school. Zij wel.

    • Monique Snoeijen